25 mart. 2019 | 16:03

Ce se întâmplă dacă stai treaz prea mult timp

ȘTIINȚĂ
Ce se întâmplă dacă stai treaz prea mult timp

Se știe că lipsa de somn poate duce la funcții cognitive scăzute și probleme de memorie. Până acum însă, nimeni nu a murit din cauza lipsei de somn. Dar ce se întâmplă dacă stai treaz prea mult timp?

Studiile pe șoareci au arătat că lipsa continuă de somn duce la o șansă 100% sigură de moarte, într-o perioadă relativ apropiată de la cea a experimentării lipsei de somn. Rozătoarele supuse acestui tratament al lipsei de somn au murit la două-trei săptămâni după experimente. Experimente asemănătoare nu au fost conduse până acum și pe oameni, din motive de etică. Însă studiile pe animale (și cele mai restrânse asupra oamenilor, care au arătat câte probleme de sănătate pot apărea din cauza lipsei de somn) arată că o lipsă completă de somn duce, cel mai probabil, la o moarte prematură.

Așadar, cum ar putea lipsa de somn să ucidă? Pentru a afla asta, ar trebui să înțelegem însă de unde apare nevoia de somn și cum lipsa de somn îți poate afecta sănătatea. Menținerea homeostazei se referă la aproape toate reacțiile pe care corpul uman încearcă să le desfășoare. Una din structurile creierului care se ocupă de ea este hipotalamusul. Acesta din urmă controlează temperatura corpului, foamea, setea, oboseala, emoțiile, creșterea, nivelurile de sare și apă, greutatea, apetitul și ritmurile circadiene de somn. Unul din factorii care duc la dorința de somn este prezența adenozinei, care inhibă anumiți neurotransmițători, cum ar fi norepinefrina, acetilcolina și serotonina. Nivelul adenozinei crește pe parcursul zilei, ajungând la un nivel maxim seara.

Pentru a înțelege mai bine felul în care lipsa de somn poate duce la moarte, ar trebui să privim la efectele bolii insomniei fatale familiale (FFI). Această boală afectează în principal talamusul. Moartea neuronilor începe să ducă la simptomele de FFI. Ele apar între vârstele de 32 și 62 de ani și includ insomnia, pierderea în greutate, lipsa apetitului, atacuri de panică, fobii și probleme cu temperatura corpului. La vreo 12-18 luni de la apariția simptomelor, moartea este ceva sigur. Doar că FFI este o boală extrem de rară, transmisă de cele mai multe ori pe cale genetică. Doar în 40 de familii din lume a fost descoperită această genă, iar din 2016 până acum, doar 24 de cazuri ale bolii care nu au fost pe fond genetic au fost înregistrate.

Majoritatea oamenilor nu au însă gena mai sus menționată. Cu toate astea, s-a dovedit că dacă dormi șase ore pe noapte zilnic timp de o săptămână, în jur de 711 gene sunt afectate. Mai mult, un studiu de la Warwick Medical School a arătat că șase ore de somn pe noapte duce la o șansă cu 48% mai mare de a muri de o boală de inimă.

Așadar, doar pentru că poți să reziști mai mult timp fără somn, nu înseamnă că trebuie să îți depășești limitele și să o faci.