26 iun. 2019 | 14:44

De ce contează că jucăriile din Toy Story 4 există în realitate

VIDEO ENTERTAINMENT

Toy Story, așa cum îi zice numele, e despre jucării și aventurile prin care trec ele. Doar că jucăriile nu existau înainte să existe filmul. Ele au apărut apoi, iar în Toy Story 4 e și un personaj nou: Forky. Pe baza lui e cel mai ușor să înțelegi de ce e important, pentru copii, să existe și astfel de obiecte care pot fi cumpărate.

Tradițional, apar jucării pe baza filmelor sau personajelor foarte populare. Ai supereroi (construiți, de regulă, pe anatomia umană) și copiii sunt înnebuniți să îi aibă în formă fizică. Ce se întâmplă însă când vorbim de Toy Story 4 – sau oricare film din franciză – și existența jucăriilor similare celor din film?

Sigur, jucăriile din realitate nu pot fi la fel de pline de „viață” ca cele din film. Nu vorbesc, decât limitat, și nu iau atât de multe deciziile de capul lor – bine, poate nu iau deloc decizii. Dar trebuie să privești lucrurile un pic altfel.

Cum a apărut Forky în Toy Story 4

Copiii care se uită la Toy Story 4, sau oricare film din franciză, creează o legătură emoțională cu personajele. Nu cu toate, dar sigur cu cel puțin unul. În articolul despre vizita mea la studiourile Pixar ți-am explicat că-i și un personaj nou, denumit Forky, pe care l-a creat fetița Bonnie în prima zi de grădiniță. La prima vedere, e cea mai „defectă” jucărie. A fost creată cu resturi și se teme de orice. Dar, până la urmă, nu sunt și copiii temători de lumea mare?

În discuțiile mele cu reprezentanți Pixar am înțeles că Forky există și pentru ca mesajul recepționat de copii să fie unul de incluziune. Să înțeleagă că nu totul trebuie să fie perfect pentru a fi de impact sau pentru a exista. Forky s-a născut dintr-un furcu-lingură, un obiect popular în America și cam atât. E bizar pentru orice european și cumva acceptat în cantinele din Statele Unite ale Americii.

Pe lângă Buzz și Woody, sau chiar Bo Peep, Forky apare și își desfășoară existența de-a lungul filmului Toy Story 4. Sigur, nu-i personaj central, dar e unul care sintetizează teama de-a descoperi o lume nouă. E nesigur pe ce-i în jur, iar elementele sale fizice nu-l fac chiar rezistent la diverși factori externi. Ca un copil, Forky stabilește relații cu celelalte jucării, similar cum un copil se obișnuiește cu mediul grădiniței sau școlii.

Dacă Toy Story 4 nu mai avea rost, mai ales după ce în Toy Story 3 povestea a fost închisă prin maturizarea lui Andy, nici Forky n-are rost. Doar că era necesar pentru perioada în care trăim, în care principiile incluziunii sunt tot mai prezente în societate. Iar asta închide ciclul logicii de-a avea jucăriile din film în realitatea.

Nu toate vor fi disponibile în România și nu toate vor fi pentru toți copiii. Până la urmă, cum se întâmplă cu personajele din film, copiii își stabilesc singuri ce preferă și de ce jucărie se atașează. Totuși, dacă ții cont că fiecare personaj din film poate fi o trăsătură de comportament a copilului, îți dai seama că jucăria poate acționa și ca un totem în lumea mare. Până la urmă, Bonnie, în film, îl creează pe Forky pentru că n-are niciuna dintre jucăriile sale.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele