Iohannis a promulgat legea care te vizează direct dacă mergi cu bicicleta
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care-i vizează pe toți bicicliștii din România. Un set de prevederi de care ar trebui să știi pentru a fi sigur că nu-ți iei amenzi.
Șeful statului a promulgat legea care-i vizează direct pe bicicliștii din România. E vorba de o inițiativă legislativă depusă în Parlament de mai mulți aleși de la USR. Actul normativ modifică regimul sancțiunilor pentru bicicliștii din România.
În esență, e vorba de o lege care îmblânzește amenzile pentru cei care se dau în trafic pe două roți și nu respectă legea.
Ce prevede legea pentru bicicliști promulgată de Iohannis
Legea, iniţiată de USR, prevede ca nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor să fie sancţionată cu amendă prevăzută în clasa a II-a, însemnând 4-5 puncte amendă, faţă de clasa a III-a, cu 6 – 8 puncte amendă, așa cum este în prezent.
Practic, în loc de amenzi cuprinse între 870 lei și 1.160 lei, nivel considerat drept exagerat chiar și de către polițiști, Codul rutier va prevede pentru nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor amenzi cuprinse între 580 lei și 725 lei.
Concret, proiectul de lege modifică art. 100 și 101 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice astfel încât nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor să nu mai fie sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (6-8 puncte-amendă), ci cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4-5 puncte-amendă).
Iar legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
„După 2 ani și 8 luni de la depunere, acest proiect legislativ, care are ca menire să aducă un pic de normalitate în viața și așa grea a bicicliștilor pe străzile și șoselele din România, a fost votat în plen. Scopul acestui proiect este de corelare a valorii amenzilor cu gravitatea faptelor”, declară deputatul USR Sergiu Vlad.
USR susține că va continua să facă demersuri pentru a încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătății, a poluării și a traficului.