16 apr. 2019 | 07:47

Incendiul de la Notre Dame, subiect de conspirații pe YouTube

ACTUALITATE
Incendiul de la Notre Dame, subiect de conspirații pe YouTube

Incendiul de la Notre Dame, din urmă cu mai puțin de 24 de ore, este cea mai dureroasă dramă din ultimele decenii pentru francezi, iar YouTube l-a transformat în conspirație.

De aseară, întreaga planetă rezonează cu drama francezilor legată incendiul de la Notre Dame. Ca de obicei, oamenii au apelat la internet pentru a se informa pe marginea subiectului, într-o perioadă în care încrederea în sursele tradiționale de informare a scăzut teribil. Din păcate, nu a durat mult până când îndrăgitul internet să transforme tragicul eveniment într-un subiect de conspirație.

În urmă cu aproximativ o lună, YouTube a introdus niște etichete generate automat sub clipurile care ar putea fi știri false sau teorii ale conspirației. În teorie, acele etichete ar fi trebui să ajute internauții să-și dea seama că vizionează conținut fără informații adevărate. Din păcate, ineficiența mecanismului anti-fakenews a ieșit la iveală odată cu videoclipurile cu incendiul de la Notre Dame. 

Spre surprinderea celor care au încercat să găsească fluxuri live pe YouTube de la Paris, câteva clipuri au fost însoțite de o etichetă ce corela evenimentul cu atacul terorist de la 11 septembrie din New York. Implicația era că, de fapt, filmarea cu Notre Dame în flăcări era o știre falsă despre tragedia americanilor de acum 18 ani.

Imediat după primele sesizări pe marginea greșelii ofensatoare, cei de la YouTube au dezactivat etichetele automatizate. Un purtător de cuvânt al companiei americane a făcut o declarație scurtă pe marginea greșelii, dar nu a spus decât propoziția standard, pe care am mai văzut-o de câteva zeci de ori în trecut. ”Uneori, algoritmul face alegerea greșită”.

Cauza exactă a situației cu care s-au confruntat cei care căutau informații despre Notre Dame nu este clară. Evenimentul atrage însă din nou atenția asupra faptului că automatizarea prevenirii distribuției de știri false este departe de a fi perfectă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele