23 nov. 2018 | 09:12

Recunoașterea facială a chinezilor își arată deja limitările

ACTUALITATE
Recunoașterea facială a chinezilor își arată deja limitările

China se pregătește să se transforme într-un univers distopic, iar sistemele de recunoaștere facială sunt un mare contribuitor la acest scenariu.

China vrea să își țină sub control toți cetățenii, cu ajutorul unui sistem compus din milioane de camere video, cu inteligență artificială. O mulțime de apărători ai drepturilor omului militează împotriva acestor sisteme, iar de acum încolo, chiar și criticii tehnologiei în sine se pot alătura acestui grup.

Sistemul de recunoaștere facială nu e perfect, iar limitările se văd deja. Poliția din orașul Ningbo a admis că a apărut o greșeală în sistem. Acesta a recunoscut-o pe Dong Mingzhu, o femeie de afaceri din China, în timp ce ar fi traversat strada ilegal – Mingzhu era, de fapt, o imagine pe un autobuz care a trecut prin dreptul camerei. Ca în cazul altor care comit contravenții sau infracțiuni, numele lui Dong a fost expus, alături de cartea de identitate.

china recunoastere faciala limite

Poliția a șters infracțiunea și susține că a făcut upgrade sistemului, ”pentru a reduce rata recunoașterilor fals pozitive”, cu toate că nu e clar ce ar fi putut face în direcția asta.

Unii au glumit pe seama acestei erori, doar că având în vedere contextul, situația e cât se poate de serioasă și chiar periculoasă. Tehnologia de recunoaștere facială poate da greș în anumite situații, asta dacă treci deja de ideea că ești supravegheat constant de către Big Brother.

Dacă apare un fals pozitiv, o persoană inocentă ar putea avea cazierul pătat în urma acestei situații. Mai rău e că nu oricine ar fi în această situație nu se află și în poziția femeii de afaceri greșit identificate, ca să-i fie foarte ușor să scape de acuzații.