Secretul despre care Google nu vrea să știi e unealta perfectă de spionaj
Mai în glumă, mai în serios, Google știe extraordinar de multe despre tine. Tocmai această colecție de date e acum folosită pentru spionarea utilizatorilor.
Google e acum o companie controlată de Alphabet, dar a rămas cea mai importantă unealtă de colectare de date pentru toate serviciile viitoare ale Alphabet. În 2018, directorul Google a fost la o audiere în Congresul american și-atunci s-a discutat despre limitarea puterilor companiei. Acum, în aprilie 2019, aflăm ce înseamnă cu adevărat colecția de date pe care compania o are.
Baza de date Sensorvault e folosită de autoritățile din America pentru monitorizarea cetățenilor. Aceasta reprezintă o colecţie de înregistrări detaliate ale traseului zilnic şi poziția geografică a unui utilizator. Autoritățile americane folosesc unealta Google în cazuri cu autor necunoscut.
Aceste date pot fi folosite pentru a identifica suspecţi din apropiere de locurile unde au fost comise anumite infracţiuni. Iar asta e partea bună. Sensorvault este conectat la un serviciu Google numit Location History. Funcţia e activă din 2009 și îți poți vedea și tu istoricul locațiilor.
Chiar dacă scopul Sensorvault e nobil, există riscul ca autorităţile să aresteze martori nevinovaţi. Totodată, impactul colectării în masă a datelor încă nu a fost determinat cu exactitate.
Ce presupune că Google știe istoricul locațiilor tale
Location History e o opțiune pe care Google îți cere s-o activezi când folosești serviciile sale de localizare, în special Maps, dar și în Photos.
Dacă nu ai activat opțiunea, Google colectează informaţiile cât folosești contul și aplicațiile sale. Desigur, există și opțiunea să colecteze în fundal, dacă ai activat toate permisiunile. Google susţine că foloseşte informaţiile pentru reclame şi pentru a măsura cât de eficiente sunt. Compania mai foloseşte informaţiile pentru a da estimări din trafic sau pentru a identifica orele de vârf ale unor magazine.
Compania poate aduna informaţii și când folosește Chrome sau motorul său de căutare. Dat fiind că cel mai probabil ai un cont Google vor fi și informațiile asociate cu el.
Autoritățile din America folosesc acum mandate care să le permită accesul la astfel de date. În acestea e specificată o zonă din apropierea locului unde a fost comisă o infracţiune.
Google cercetează Sensorvault pentru orice dispozitive care se aflau în acel loc la momentul potrivit şi furnizează aceste informaţii poliţiei.
Iniţial, informaţiile sunt anonimizate, iar autorităţile își derulează cercetările pentru a identifica tipare. În momentul în care aceştia aleg dispozitivele care ar putea aparţine autorilor infracţiunii, Google oferă numele utilizatorilor şi alte date de identificare.