07 nov. 2019 | 12:42

Frunza artificială care ar ajuta planeta la fel de mult precum copacii

ACTUALITATE
Frunza artificială care ar ajuta planeta la fel de mult precum copacii

Plantele verzi sunt extrem de benefice pentru mediu și oameni, însă cercetătorii au creat acum frunza artificială care ne-ar ajuta cel puțin la fel de mult.

Aceasta ar putea ajunge să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în combustibil. În acest sens, oamenii de știință s-au inspirat de la procesul de fotosinteză prin care plantele transformă dioxidul de carbon în glucoză și oxigen. De această dată, cu ajutorul oxidului de cupru, frunza artificială poate produce metanol și oxigen din dioxid de carbon. În continuare, metanolul poate fi colectat și transformat în combustibil prin încălzirea soluției. Astfel, apa din componența sa se evaporă.

Unul dintre principalele avantaje este că oxidul de cupru este ieftin, așadar procesul nu necesită investiții masive.

Vestea proastă e că va mai dura cel puțin câțiva ani până când tehnologia va putea fi implementată iar procesul va putea fi folosit în scopuri comerciale.

Frunza artificială transformă dioxidul de carbon în combustibil alternativ

Acest lucru este extrem de important în lupta contra efectelor negative ale schimbării climatice. Principala problemă cu care planeta noastră se confruntă în prezent o reprezintă emisiile de dioxid de carbon din atmosferă. Astfel, frunza artificială nu numai ar ajuta la reducerea cantității de dioxid de carbon din aer, ci l-ar refolosi în scop benefic pe acesta. Ar produce în acest proces combustibil alternativ.

„O numim o frunza artificială, deoarece imită frunzele reale și procesul de fotosinteză”, a spus Yimin Wu, profesorul de inginerie la Universitatea din Waterloo, care a condus cercetarea.

Următorii pași în cercetare includ creșterea producției de metanol și comercializarea procesului. Astfel, se urmărește convertirea dioxidului de carbon colectat din sursele majore de producere a gazelor cu efect de seră, cum ar fi centralele electrice, vehiculele sau forajul după petrol.

„Dacă produse valoroase pot fi obținute din dioxid de carbon, acest lucru ar putea scădea costurile pentru atenuarea schimbărilor climatice pe termen lung”, spune Cameron Hepburn, profesor la University of Oxford.