Filme Science Fiction a căror premisă a devenit realitate
Multe filme Science Fiction nu îmbătrânesc prea bine, din cauza predicțiilor exagerate pe care le fac și care nu se adeveresc. Există însă și excepții.
În filmul „The Running Man” din 1978, se credea că în 2019 oamenii vor privi în direct la televizor crime în stilul battle royale. Iar în 2005,”The Island” a prezis că în 2019 clonele umane vor fi create și crescute precum animalele de fermă, ca mai apoi să le fie folosite organele.
Nici „The Running Man”, nici „The Island” nu au avut dreptate – din fericire. Însă filme precum „Blade Runner” și „2001: A Space Odyssey” merită apreciate pentru tehnologiile moderne pe care le-au prezis înainte ca acestea să apară. Iată filmele care, într-un fel sau altul, au prezis viitorul într-un mod corect:
„Fahrenheit 451” (1961) a prezis căștile mici și elegante din prezent
Prin 1961, căștile erau mai degrabă mari și din topor. Însă în acest film, apare conceptul de seashells (scoici), care consta în niște aparate radio foarte mici care emit „un ocean electronic de sunet, muzică și vorbe”. Idee pare foarte asemănătoare cu cea a căștilor moderne pe care le cunoaștem noi. În 2001 a apărut primul iPod de la Apple, iar oamenii au început să folosească seashells.
„2001: A Space Odyssey” (1968) a arătat o versiune a Skype-ului
Acest film a prezis nenumărate elemente din viitor, de la tablete la turism spațial la plata cu cardul. Poate partea cea mai interesantă este însă Skype-ul. În film însă apar adeseori convorbiri video, precum momentele în care doctorul Heywood Floyd își sună familia din stația spațială care orbitează Pământul. Astăzi, acele convorbiri sunt la ordinea zilei, mulțumită tehnologiilor moderne.
„Demon Seed” (1977) a fost prima oară când am văzut o casă smart
Deși se spune că filmul „Smart House” de la Disney, apărut în 1999, este primul în care a apărut conceptul de casă smart, adevărul este altul. Mai exact, filmul „Demon Seed” se poate lăuda cu prezicerea caselor smart ale zilelor noastre. În film este vorba despre computerul cu inteligență artificială Proteus IV, a cărui prim scop este unul pozitiv – să vindece leucemia. Însă Proteus IV dezvoltă o pasiune pe soția creatorului său și preia controlul asupra aparatelor din întreaga casă.
„Blade Runner” (1982) a prezis mașinile zburătoare
Acest film a prezis multe chestii incredibile care nu s-au adeverit, cum ar fi că în 2019 șerpii vor fi pe cale de dispariție, în Los Angeles va ploua tot timpul, în spațiu vor exista colonii de oameni și că vor exista androizi care arată exact precum oamenii. Însă a prezis și mașinile zburătoare – o realitate de care ne apropiem cu pași repezi. Mai multe companii lucrează pentru a crea drone de pasageri. Firmele Boeing, AirBus, Uber și eHang au dezvoltat deja drone supradimesionate folosite pentru serviciile de taxi.
„Total Recall” (1990) a fost prima oară când am văzut mașini autonome
În „Total Recall” faci cunoștință cu conceptul de Johnnycabs – practic, niște mașini care sunt conduse de un android ce seamănă la înfățișare cu un om. Astăzi, o asemenea idee pare naivă, dar asta pentru că știm cum arată de fapt mașinile autonome.