Episodul genial din Las Fierbinți despre diferența dintre Uber și taxi
Las Fierbinți nu s-a ferit să abordeze și subiecte actuale și chiar să țină partea cuiva. Acum e vorba de un episod în care explică, cu umor, diferența dintre Uber și taxi.
În aproape patru minute, echipa Las Fierbinți a gândit un mod extrem de simplu și de eficient pentru a rezuma diferența dintre Uber și taxi. Astfel, când treci pe Uber, evident, totul e mai civilizat, mai frumos, iar cursa are un cost fix. Când ești pe taxi, tariful e făcut pe loc.
Primarul nu știe diferența și se poartă de parcă în Uber e ca în taxi. Asta până când Rață se supără și lasă manierele de Uber, trecând direct la cele de taximetrist. Astfel, o cursă extrem de ieftină ajunge să coste și 100 de lei. Sună cunoscut?
Acesta e episodul 10 din sezonul 13 din Las Fierbinți. A fost difuzat în aprilie 2018, dar e mai actual ca niciodată acum că Uber și celelalte servicii similare vor intra în legalitate. Guvernul a anunțat pe 25 iunie că a ajuns la o formă finală de lege pentru astfel de servicii.
Cum intră Uber în legalitate în România?
Proiectul pentru servicii similare Uber prevede că șoferii trebuie să aibă autorisme cu maximum cinci locuri, ITP realizată la fiecare 6 luni, deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ și nu sunt mașinile mai vechi de 15 ani. Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing sau prin închiriere ori comodat.
Totodată, șoferii trebuie să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani și să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – ARR. Trebuie și să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin doi ani.
O noutate pentru România va fi identificarea mașinilor printr-un ecuson. Astfel, în trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală – Uber, Clever Go, Bolt și altele – trebuie să aibă afișat pe parbriz în partea dreaptă jos și pe lunetă în partea dreaptă jos un ecuson rotund cu diametrul de 10 centimetri. Asta pentru fiecare platformă digitală utilizată. Acolo sunt afișate numărul de înmatriculare și denumirea platformei.