08 apr. 2019 | 07:56

Englezii dau drumul la cenzură pe rețele sociale: ce se întâmplă cu Facebook

ACTUALITATE
Englezii dau drumul la cenzură pe rețele sociale: ce se întâmplă cu Facebook

Rețelele sociale nu mai sunt de mult timp un loc foarte primitor, mai ales pentru tineri vulnerabili. Din acest motiv, o nouă lege propusă în Marea Britanie va cenzura site-uri precum Facebook.

Indiferent dacă vorbim de Facebook, Twitter sau, mai recent, WhatsApp, multe dintre platformele online de care am ajuns să fim dependenți sunt dăunătoare. Acestea sunt din ce în ce mai ineficiente în a-și proteja utilizatori în materie de știri false, conținut agresiv și alte informații dăunătoare emoțional.

Pornind de la acest set de circumstanțe, parlamentarii britanici vor să forțeze giganții din domeniul rețelelor sociale să facă o treabă mai bună în protejarea clienților și, implicit, în filtrarea conținutului oferit. 

Mișcarea împotriva Facebook a pornit de la cazul lui Molly Russell. Este o fata de 14 ani despre care părinții spun că s-ar fi sinucis în urma vizionării unor materiale legate de depresie și suicid. Evenimentul a atras atenția asupra efectelor mediului online de socializare în Marea Britanie.

În fiecare colț al mapamondului, guvernele încearcă să găsească mijloace prin care să controleze ce se întâmplă pe rețelele sociale. Din păcate, soluțiile identificate până la această oră nu sunt cele mai eficiente. Până la urmă, de dragul sănătății mintale a micuților, soluția va fi cenzura.

Printr-un proiect legislativ, guvernul britanic anunță posibilitatea de a utiliza amenzi, de a bloca accesul la anumite site-uri web și de a obliga managementul companiilor să răspundă penal în momentul în care nu reușesc să limiteze distribuirea conținuturilor periculoase.

Este important de reținut că cei de la Facebook nu s-au ascuns după deget, în cazul proiectului din Anglia. Un purtător de cuvânt al companiei americane a declarat că va colabora cu guvernul de la Londra pentru a asigura succesul noilor reglementări. În opinia șefului politicilor publice de la Facebook, din Regatul Unit, este important ca noile reguli să formeze un echilibru între protejarea societății, susținerea inovației și a libertății de exprimare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele