30 mart. 2019 | 07:56

Elicopterul NASA care va explora planeta Marte

ACTUALITATE
Elicopterul NASA care va explora planeta Marte
NASA Jet Propulsion Laboratory

Elicopterul care va explora Marte a trecut de testele complicate de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, iar acum este gata să descopere planeta roșie.

„Data viitoare când zburăm, zburăm pe Marte”, a spus manager-ul proiectului cu elicopterul pentru Marte, MiMi Aung. Proiectul a prins contur pentru a arăta cum o tehnologie terestră de zbor ar putea funcționa cu brio pe o planetă vecină. Până acum, NASA a explorat suprafața lui Marte doar cu rovere – Spirit, Opportunity și, cel mai recent, Curiosity. Un elicopter ar putea oferi oamenilor de știință materiale noi de cercetare.

Dacă pentru oamenire găsirea unei modalități de a zbura deasupra Pământului a fost dificilă, găsirea unei modalități de a zbura deasupra unei planete aflate la sute de milioane de kilometri distanță de Terra este chiar mai grea. Atmosfera de pe Marte este cu mult mai subțire decât cea de pe Pământ. Mai mult, temperaturile ajung adeseori cu mult sub punctul de îngheț, iar asta poate distruge mecanismele aparatelor. Tocmai de aceea, cei de la NASA au supus elicopterul unor teste extrem de riguroase, pe care le-a trecut cu brio.

Într-un simulator al spațiului de la JPL cu o lățime cât jumătate de autobuz, cercetătorii au creat o atmosferă marțiană și au introdus elicopterul acolo. „Privind elicopterul nostru […] în cameră, nu puteam să nu mă gândesc la vehiculele istorice care au fost acolo în trecut”, a zis Aung. „Camera a găzduit misiuni de la sondele Ranger Moon la Voyager și Cassini, și fiecare rover [marțian]. Dar acest test recent al modelului de zbor a fost cel mai cel. Acesta este elicopterul nostru menit pentru Marte”.

Elicopterul funcționează pe baza energiei solare. El va fi lansat în 2020, cu un rover NASA menit să ajungă tot pe Marte. Acolo, fiecare aparat va explora planeta roșie din aer, respectiv de la sol, în speranța că vor deschide noi orizonturi de cercetare pentru oamenii de știință.