Pământul este mai verde ca acum 20 de ani, dar nu e neapărat de bine
Dioxidul de carbon este o amenințare majoră pentru mediul înconjurător. Plantele par a fi soluția pentru a stoparea efectelor produse de emisia de CO2. Dar se pare că nu toate plantele contribuie la acest lucru.
Pare a fi evident faptul că plantarea de copaci și alte plante ajută la reducerea carbonului din atmosferă, dar o examinare mai amănunțită arată că nu toate frunzele sunt la fel de valoroase.
Potrivit datelor NASA, suprafața verde de pe Pământ este cu 5% mai mare decât acum 20 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ 5.5 milioane de kilometri pătrați, o creștere aproximativ echivalentă cu mărimea pădurii tropicale Amazon.
Țările care au contribuit cel mai mult la sporirea suprafeței verzi de pe glob au fost India și China, țările cu cele mai mari populații din lume. Acestea au realizat acest lucru prin răspândirea culturilor agricole.
În fiecare an, aproximativ 11 miliarde de tone sunt emise în atmosferă, mai ales prin arderea combustibililor fosili. Aproximativ jumătate din aceste emisii sunt stocate temporar în ocean, sol și plante. În procesul de fotosinteză, plantele verzi absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în glucoză și oxigen, deci creșterea suprafețelor verzi pare a fi o veste bună pentru mediu.
De fapt, nu toate plantele sunt la fel.
Această creștere a suprafețelor verzi se datorează în cea mai mare parte faptului că India și China folosesc solul pentru agricultură intensivă pentru a-și hrăni miliardele de locuitori. Cele două au fiecare aproximativ două milioane de kilometri de zone cultivate.
Rama Nemani, om de știință de la NASA Ames Research Center spune că plantarea și întreținerea acestor culturi presupune folosirea de îngrășăminte și irigație. Deci, deși eforturile de împădurire ale Chinei ajută la îmbunătățirea abilității planetei de a absorbi dioxidul ce carbon, studiul NASA a arătat că aceste culturi agricole intensive nu au totuși același efect. În schimb, dioxidul de carbon absorbit de acestea este eliberat imediat înapoi în atmosferă.
NASA susține că sunt necesare cercetări care să ne ajute să înțelegem cum zonele verzi ajută sau împiedică eforturile de reducere a emisiei gazelor cu efect de seră în atmosferă și combaterea schimbării climatice.