10 iun. 2019 | 11:22

Diferența între USB Type C și USB 3. De ce vei renunța la ultimul

ACTUALITATE
Diferența între USB Type C și USB 3. De ce vei renunța la ultimul

USB sau Universal Serial Bus este portul care a schimbat întreaga industrie. Acum există mai multe tipuri de USB-uri. De ce USB Type C este viitorul?

În vremuri de mult apuse, ca să poți să conectezi mai multe periferice precum un mouse sau o imprimantă, aveai nevoie de o tonă de cabluri. Probabil că aveai nevoie de un conector PS/2, un Apple Desktop Bus sau un conector DIN.

USB a venit în 1996 și ideea din spatele invenției era să fie un conector universal pentru orice fel de dispozitiv. La proiectarea USB au contribuit mai multe companii printre care Intel, Microsoft sau IBM.

Primul iMac al Apple a fost primul computer mainstream care să aibă USB. Succesul computerului creat de Steve Jobs avea să popularizeze standardul USB.

Vitezele mari ale USB 2.0 au dus la crearea mai multor produse care puteai fi introduse într-un astfel de port: stickuri USB (flash drive), chei de securitate, încărcătoare de telefoane etc. Este estimat ca în acest moment să existe peste șase miliarde de dispozitive USB în întreaga lume.

Specificația USB 3.0 a fost publicată pe 12 noiembrie 2008, iar obiectivele principale erau de a crește rata de transfer de date (până la 5 Gbit/s), să scadă consumul de energie și să fie compatibil cu produsele vechi. Primele dispozitive echipate cu acest port au fost realizate în ianuarie 2010. Specificația USB 3.1 a fost publicată în iulie 2013, iar specificația USB 3.2 în septembrie 2017.

Diferența dintre USB Type C și USB 3

Acum există un nou design de cablu: USB Type C. Este din ce în ce mai folosit și îl găsești pe telefoane, tablete, computere și pe alte dispozitive.

Următoarea generație numită USB 4, care va funcționa pe conector USB Type C și ar trebui lansată cândva în acest an, ar fi capabilă să atingă viteze de transfer de până la 40 Gbps. Adică ar putea fi de 3.000 de ori mai rapide decât primul USB.

USB Type C rezolvă o problemă foarte veche. Este binecunoscută gluma că niciodată nu vei reuși să introduci un stick USB într-un port USB din prima. Este ceva cu care iubitorii de calculatoare s-au confruntat de când există PC-uri. Cu USB Type C această problemă va fi rezolvată, deoarece este un conector universal.

O altă diferență este că acest tip de USB are o viteză de transfer de două ori mai mare decât USB 3.0 și poate suporta mai multă energie. De aceea, încărcarea de tip fast charging se face printr-un port USB Type C.

Frumusețea lui USB Type C nu este dată doar de lățimea de bandă mai mare și de puterea de încărcare, ci și de universalitatea acestuia. Printr-un asemenea port poți să-ți încarci dispozitivul (laptop, telefon etc), poți transfera date sau poți conecta două dispozitive (laptop și monitor, de exemplu).

Interesant este că Apple a condus inovația și aici și Macbook-ul din 2015 al companiei a fost dispozitivul care a scăpat de porturi ca USB 3.0, HDMI, VGA, DisplayPort pentru unul singur, USB Type-C.

Unii din industrie susțin că Apple chiar a inventat acest nou timp de conexiune, deși compania nu a recunoscut niciodată asta public, dar nu a decis să-l păstreze doar pentru produsele sale. Asta este cam ciudat având în vedere că iPhone-urile încă folosesc cablurile Lighting și se încarcă mult mai lent decât telefoanele Android cu USB C.

Așadar, USB Type C pare a fi conexiunea viitorului: este mai mic și mai rapid decât tradiționalul USB și poate transmite informații și energie în același timp.