22 ian. 2019 | 17:55

Descoperirea medicală inedită care schimbă ce știai despre corpul uman

ACTUALITATE
Descoperirea medicală inedită care schimbă ce știai despre corpul uman

Cercetătorii germani au descoperit un nou secret despre corpul uman care îi va face pe medici să privească altfel scheletul uman.

O echipă de cercetători din Germania un vas de sânge în interiorul tibiei (os al piciorului), despre care niciun medic și niciun om de știință nu a mai scris vreodată. Pentru că nu există o documentație certă despre acest vas sangvin, este foarte posibil să fie vorba de o nouă descoperire inedită în lumea medicinei.

Cel mai interesant este că acea “venă” se regăsește atât la om, cât și la celelalte animale vertebrate (cel puțin, la cele care au fost studiate până acum).

La orele de anatomie din școală erai învățat că oasele alcătuiesc cea mai solidă structură din organism, mai ales stratul superior al acestora, denumit corticala osoasă. Din acest motiv, în cazul amputărilor, chirurgii taie cu multă siguranță oasele ca pe lemne, pentru că știu că sunt formațiuni extrem de dure, dar lipsite de sânge.

Se pare, că nu e chiar așa.

S-a descoperit un nou vas de sânge

Imunologul Matthias Gunzer a observat la microscop, atunci când studia un șoarece de laborator, că tibia acelui rozător prezenta niște canale, iar în interiorul lor ar exista acest vas sangvin. L-a denumit vas de sânge transcortical.

Gunzer explică unicitatea acestei descoperiri științifice, dar, în același timp, crede că se explică și eficiența medicamentelor administrate prin infuzie direct în anumite oase ale soldaților răniți, pe front (în epoca de pionierat a medicinei, evident).

În cazuri de urgență, doctorii de front n-au destul timp ca să urmeze procedura standard de salvare a vieții soldaților și sunt nevoiți să le administreze unele seruri direct în măduva osului.

În literatura de specialitate, nu a putut găsi nicio referință despre acest vas sangvin transcortical. Însă, el nu poate fi identificat decât folosind microscopia cu raze X.

Conform cercetătorilor germani, tibia unui șoarece conține peste 1.000 de vase capilare și, se pare, că peste 80% din sângele arterial și 59% din sângele venos circulă prin acele vase minuscule.

Prin urmare, scheletul mamiferelor este mai “irigat” cu sânge decât s-a crezut. Aceeași structură a fost identificată și la tibia umană, după ce un voluntar s-a oferit să fie studiat.