Este copilul tău dependent de internet? Semnele care îți arată asta
Copilul tău petrece prea mult timp online, în fața calculatorului sau a smartphone-ului? Indiciile care-ți arată dacă acesta este dependent de internet.
Fortnite, Netflix, YouTube, Facebook sau Twitch sunt doar câteva dintre platformele online unde atât adulții, dar mai ales copii pierd foarte multă vreme. Mulți părinți sunt îngrijorați în legătură cu timpul petrecut de către odraselele lor în fața unui ecran, fie că se joacă, că se uită la clipuri video sau că vorbesc pe Messenger.
Când online-ul devine o problemă? Când internetul îi împiedică pe copii să facă lucruri obișnuite precum dormitul sau socializarea cu alți copii de vârsta lor. De asemenea, utilizarea prea intensă a internetului poate duce la crearea unor anxietăți sau la dezvoltarea ADHD-ului.
„Cele mai frecvente probleme pe care le vedem sunt legate de somn. Copiii au probleme în a adormi sau dorm prea puțin. Vedem că mulți nu mai vor să socializeze și vedem creșterea numărului de cazuri de anxietate și depresie”, spune Michael Rich, director al Boston Children Hospital Center.
Ce să faci ca să previi dependența de internet
El le mai spune părinților că un semn al adicției de internet este cel al renunțării la lucruri pe care copii le îndrăgeau în trecut. Poate renunță la sport, poate renunță la evenimente sociale sau nu mai acceptă oportunitățile de a ieși din casă.
Ce este e făcut? El spune că nu ar trebui să țipi la copil și să-i zici să închidă un joc. În schimb, îți sugerează să te joci alături de el, să vezi ce e cu acel joc. Susține ideea de limitare a timpului în fața computerului sau a smartphone-ului, dar nu este de acord cu impunerea unor limite. „Atunci devine fructul oprit și tot ceea ce va vrea să facă este să se joace și mai mult. Și vor exista tot timpul conflicte”.
Michael Rich mai sugerează stabilirea unui program prin care să vezi câte ore de somn are nevoie copilul, iar petrecerea timpului împreună (fie că la masă seara, fie la joacă în parc) este primordială.
Doctorul nu este neapărat împotriva smartphone-urilor și tabletelor pentru copii, dar crede că acestea ar trebui folosite cu un scop, nu ca metode de a calma un copil. „Trebuie să petreci timp cu el atunci când e cu tableta, să-l înveți litere dintr-un clip video animat. Nu doar să-l faci să nu mai plângă”.
Nu în ultimul rând, sfatul lui este crearea unor zone unde nici părinții nu au voie cu dispozitive electronice pentru ca toată lumea să fie atentă și comunicativă.