07 dec. 2019 | 10:28

De ce să nu-ți încarci telefonul de la orice cafenea, bar, aeroport: care sunt riscurile

ACTUALITATE
De ce să nu-ți încarci telefonul de la orice cafenea, bar, aeroport: care sunt riscurile

Când nu mai ai curent la telefon, te panichezi și începi să alergi după un USB și un cablu de încărcare. Experții spun că ar trebui însă să fii precaut în acele momente și să nu-ți încarci telefonul oriunde te-ai afla, pentru că te expui la riscuri reale.

La ora actuală, găsești porturi USB ca să-ți încarci telefonul aproape oriunde. În aeroporturi, cafenele, autobuze sau mașini Uber, este puțin probabil să nu existe un USB în preajma ta dacă te afli într-un loc public. În contextul în care mufele de încărcare au devenit omniprezente, foarte mulți și-au pus problema dacă îți expui datele de pe mobil la riscuri inutile când îți încarci telefonul în locații aleatorii.

Opinia generală este că această practică este distructivă și vine la pachet cu riscuri inutile. Experții diviziei de securitate cibernetică din cadrul IBM X-Force Red au formulat un avertisment foarte serios pe marginea acestui subiect în urmă cu câteva luni. Limbajul folosit atunci a fost cât se poate de agresivă. ”Să te conectezi la un port USB public este ca și cum ai găsi o periuță de dinți pe marginea drumului și ai decide să o bagi în gură. Nu ai nicio idee pe unde a mai fost”, spunea atunci Caleb Barlow, vicepreședintele diviziei X-Foce Red.

Dacă nu era evident pentru orice utilizator de smartphone, Barlow a atras atenția că USB-uri nu sunt doar pentru încărcarea cu energie electrică, ci și pentru transfer de date între echipamente. În cazul în care ai un iPhone cu un sistem de operare recent, traficul de date nu se efectuează fără acordul tău explicit în acest sens. Din acest motiv există notifcarea cu ”Acordă încredere” sau ”Trust this computer”. Chiar și cu această măsură adițională de securitate, există diverse vulnerabilități descoperite de-a lungul timpului care au redus la zero protecția suplimentară. Asta pe lângă faptul că majoritatea telefoanelor mai vechi nu vin cu așa ceva.

Ideea este simplă. Pe calea aerului, poate îți este mai greu infectat cu malware terminalul mobil, dar dacă ți-l conectezi fizic la un USB, riscurile sunt exponențiale. În cazul unui smartphone fără actualizări  de securitate la zi, indiferent dacă este vorba de un Android sau iPhone, problema este și mai dureroasă. Fenomenul a devenit atât de popular în ultimul deceniu încât a câștigat și un nume particular ”juice jacking”. Cel mai bine ar fi să-ți cumperi o baterie portabilă și să folosești propriul cablu de încărcare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele