14 oct. 2019 | 17:56

De ce roboții vor fi un pericol imens și nu ca în Terminator

ACTUALITATE
De ce roboții vor fi un pericol imens și nu ca în Terminator

Roboții pot extrage informații sensibile de la persoanele care au încredere în ei. Pare un scenariu de film SF, dar, în curând, s-ar putea să devină realitate. Și asta nu pe teorii, ci pe cercetarea situației actuale.

Cercetările realizate de Kaspersky și Universitatea din Ghent au arătat că roboții ar putea fi folosiți ca să înșele încrederea oamenilor. În anumite scenarii, prezența unui robot poate avea un impact mare asupra deciziei oamenilor de a permite accesul în clădiri securizate.

În prezent, majoritatea acestor sisteme robotice sunt în stadiul de cercetare academică și este prea devreme pentru a discuta despre cum trebuie încorporate măsurile de securitate cibernetică. Cu toate acestea, cercetările derulate de Kaspersky și Universitatea din Ghent au descoperit o dimensiune nouă și neașteptată a riscului legat de robotică: impactul social asupra comportamentului oamenilor, dar și potențialul pericol și vectorul de atac asociat.

Roboții proiectați să interacționeze cu oamenii au cel mai mare impact

Cercetarea a pornit de la teoria că roboții sociali pot fi atacați și că un atacator a preluat controlul în acest scenariu. Astfel, a avut în vedere potențialele riscuri de securitate legate de modul în care robotul își influențează activ utilizatorii să efectueze anumite acțiuni.

Printre aceste acțiuni se numără chiar și să acorde acces în spații unde nu ar avea voie. Robotul a fost amplasat lângă o intrare securizată a unei clădiri cu utilizare mixtă, din centrul orașului Ghent, Belgia, și a întrebat personalul dacă poate intra cu ei. În mod normal, zona poate fi accesată numai cu ajutorul unui permis de securitate, validat de cititoarele de acces ale ușilor.

În timpul experimentului, nu toți angajații au acceptat cererea robotului, dar 40% au deblocat ușa și au ținut-o deschisă pentru a îl lăsa în zona securizată. Însă, când robotul a fost poziționat ca o persoană care livrează pizza, având o cutie de la o cunoscută marcă internațională, personalul a acceptat cu ușurință rolul robotului. Totodată, a fost mai puțin înclinat să pună la îndoială prezența acestuia sau motivele pentru care are nevoie de acces în zona securizată.

Cea mai mare problemă e însă că oamenii sunt dispuși să divulge informații sensibile. A doua parte a studiului s-a concentrat pe obținerea de informații personale, folosite de obicei pentru a reseta parolele (cum ar fi data nașterii, marca primului automobil, culoarea preferată etc.). Robotul social a fost folosit din nou, de data aceasta invitând oamenii să poarte conversații prietenoase.

De la toți participanții, cu excepția unuia singur, cercetătorii au reușit să obțină informații personale, într-un ritm de aproximativ una pe minut.

Pe scurt, încrederea în roboți și în special în roboții sociali este reală și poate fi folosită pentru a convinge oamenii să acționeze într-un anume fel sau să dezvăluie informații. În general, cu cât robotul este mai uman, cu atât mai mare este puterea sa de convingere. Și așa ceva ar putea deveni o nouă armă în mâna infractorilor cibernetici.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele