Țara în care vor fi închisori inteligente, că doar aici mai era nevoie de tehnologie
Sarcina de a ține prizonierii din închisori în siguranță este dificilă uneori. Ei pot strecura droguri în pușcării, să se bată cu colegii sau chiar să se rănească pe ei înșiși.
Tocmai de aceea, Hong Kong vrea să folosească roboți și alte dispozitive tehnologice pentru a îmbunătăți management-ul prizonierilor. Correctional Services Department (CSD) din Hong Kong a anunțat planul de a construi un sistem smart de închisoare. Primul pas va fi testarea mai multor tehnologii, apoi implementarea lor în cazul în care se dovedește că au impactul dorit.
Printre tehnologiile acestea se va număra un braț robotic care va căuta prin fecalele celor închiși pentru a descoperi obiecte strecurate ilegal, precum drogurile. Această sarcină le revenea înainte ofițerilor, care se ocupau de ea cu ajutorul unor bețe de lemn. Un alt dispozitiv va fi o brățară specială similară cu Fitbit. Ea va monitoriza semnalele vitale și locația prizonierilor, care va alerta oficialii în cazul în care ceva pare în neregulă – inclusiv posibilitatea ca un prizonier să se fi rănit.
O facilitate din Hong Kong deja folosește o tehnologie smart – mai exact, Închisoarea Pik Uk. Un sistem cu 12 camere analizează prizonierii și detectează orice comportament neobișnuit (cum ar fi un om care se rănește sau care leșină), trimițând o alertă când este cazul.
Doar că apar probleme de intimitate, ce nu pot fi ignorate atât de ușor. Spre exemplu, în cazul Pik Uk, două din cele 12 camere video sunt plasate în toaletele prizonierilor. Deși oficialii închisorii spun că filmările din toalete sunt parțial blurate, nu este clar dacă procesul de blurare are loc în timp real sau abia după realizarea filmării.
„Cum va folosi și va stoca [CSD] informațiile, dacă acestea pot fi abuzate, sunt probleme sensibile”, a explicat judecătorul Shiu Ka-chun. „Ei trebuie să spună clar ce date va colecta brățara”.