Cum poate inteligența artificială să ajute la prevenirea unui infarct
Medicina evoluează constant, dar de data aceasta inteligența artificială ar putea contribui la menținerea sănătății omului.
Bolile cardiovasculare sunt printre cele mai des întâlnite printre populația planetei noastre. Totuși, determinarea exactă a momentului în care un atac de cord ar putea avea loc este aproape imposibilă. Totuși, inteligența artificială ar putea reprezenta cel mai bun instrument prin care aceste predicții să fie cât mai exact cu putință.
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney lucrează la dezvoltarea unui program în care inteligența artificială ar urma să fie folosită drept instrument în încercarea prevenirii infarcturilor. Acest program ar trebui să funcționeze cam așa: istoricul digital al pacienților (preluat din telefoane sau alte dispozitive wearable) va fi combinat cu AI pentru a oferi sfaturi adaptate în funcție de fiecare om în parte. Astfel, pacienți vor primi mesaje text și evaluări precise în ceea ce privește starea de sănătate a inimii lor.
Cercetătorii spun că scopul final al proiectului e să reducă numărul atacurilor de cord. Astfel, inteligența artificială ar putea schimba situația, pentru că tehnologia ar permite ca pacienții să poată fi monitorizați în viața de zi cu zi, mai adaugă aceștia.
Cum altfel mai ajută inteligența artificială
Cercetătorii au folosit machine learning, un tip de inteligență artificială, în cazul unei tomografii computerizate (CT) pentru a ajunge la un model care să prezică mai bine eventualele atacuri de cord.
Kevin Johnson și echipa sa de cercetători lucrează la un sistem prin care inteligența artificială urmează să fie folosită pentru a captura mai bine detaliile imaginilor pentru a oferi sugestii mai bune. Aceștia au comparat metodele folosite anterior cu modelul de machine learning și au ajuns la concluzia că în al doilea caz, predicțiile sunt mult mai bune.
Astfel, pacienții ar putea primi îngrijiri mai bune, în funcție de mai mulți factori, care sunt într-o continuă schimbare. Astfel, riscul unui infarct ar fi semnificativ diminuat.