Cum arată dezastrul de la Cernobîl explorat cu drona
Au trecut 33 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. S-au schimbat multe de atunci, dar împrejurimile orașului încă au unele din cele mai radioactive soluri de pe planetă.
Cercetătorii de la University of Bristol au căutat să analizeze radioactivitatea dintr-o fracțiune din zonă de excludere. Astfel, au descoperit zone puternic radioactive în locuri în care autoritățile nici nu suspectau.
Pentru analiză s-au folosit două tipuri de vehicule aeriene automate, într-o manieră nemaivăzută. Au reușit să observe în 3D 15 kilometri pătrați din Cernobîl și încă 2.600 de kilometri pătrați din zona de excludere.
Cu ajutorul unui sistem cu laser pulsat – numit LIDAR – cercetătorii au măsurat contururile zonei, în timp ce un spectometru cu raze gamma a captat nivelul de radiații. De asemenea, celălalt vehicul aerian automat a fost folosit pentru a analiza îndeaproape orice le atrăgea atenția. Analiza a început din satul Buriakivka spre epicentrul zonei.
Using the new #DJI M600 over the Buriakivka area of #Chernobyl. Firstly a scanning LiDAR pod to generate a terrain model, followed by a gamma spectrometer to measure the radiation intensity. Had loads of fun filming from another drone too! @NCNRobotics @UOBFlightLab pic.twitter.com/xPpODC3kPD
— Kieran Wood (@DrKieranWood) April 20, 2019
O porțiune anume a atras atenția cercetătorilor, mai exact Pădurea Roșie. Aceasta din urmă este o pădure de pini morți. Pădurea a primit o cantitate brută din norul de particule de radioactive ale dezastrului nuclear, iar acum conține unele din cele mai radioactive porțiuni din lume.
„Este mama natură care își face treaba”, a zis liderul de proiect Tom Scott pentru ITV. „O parte din radioactivitate s-a spulberat, așa că nivelul general a scăzut în mod signifiant. Dar sunt anumiți radioizotopi prezenți care au o durată de viață foarte lungă, și vor fi în preajmă pentru mult timp„.
În prezent, prin preajma Cernobîlului mai există niște așezăminte aproape abandonate, cum ar fi orașul Pripyat. Autoritățile din Ucraina cred că vor mai trece zeci de mii de ani până când Cernobîl și zonele din jur vor fi complet sigure pentru ca oamenii să se stabilească acolo.