Cum a ajuns Facebook să stea pe un munte de bani, dar să nu aibă pe ce să-i dea

Cum a ajuns Facebook să stea pe un munte de bani, dar să nu aibă pe ce să-i dea

Facebook e un gigant al lumii digitale, iar rezervele de bani demonstrează acest lucru. Mark Zuckerberg stă pe un munte de bani, dar nu prea îl ajută la nimic. Pentru că nu știe ce să facă cu ei.

Facebook stă pe un munte de bani. Rețeaua de socializare are rezerve cash în valoare de 52 de miliarde de dolari. Este, într-adevăr, o sumă uriașă, dar motive de bucurie nu prea sunt în biroul lui Mark Zuckerberg. Asta pentru că gigantul are o mare problemă: nu știe ce să facă cu acei bani.

Deși deține rezerve de bani la care multe companii visează, Zuckerberg pare legat la mâini în acest moment. Compania sa a fost expusă mai multor scandaluri, dar, cum-necum, a rezistat. Ce urmează pe mai departe? Păi acei bani trebuie investiți în deja.

Dar nu se întrevăd prea multe opțiuni. Iar autoritățile americani au un cuvânt greu de spus în acest sens.

Facebook stă pe un munte de bani

Facebook stă pe un munte de bani, dar problema e că trebuie să meargă mai departe într-un context nu foarte prielnic. Sigur, s-ar uita după diverse achiziții, ar căuta să-și crească portofoliul, dar lucrurile nu-s atât de simple. Pentru că autoritățile de reglementare se uită cu atenție la acest lucru.

Facebook este deja un gigant și chiar se spune că are un monopol în această zonă. Nu i se mai poate permite să înghită alți jucători mai mici care i-ar putea pune în pericol dominația. Compania lui Zuckerberg a devenit atât de mare încât nu prea mai are unde să mai crească.

Piața poate așteaptă noi achiziții. Dar gigantul e legat de mâini deocamdată. Sigur, ar putea decide să plătească dividende mai mari, poate o majorare cu 2%. Dar, chiar și așa, va scoate din buzunar doar 11 miliarde de dolari pe an. Iar numerarul adunat anual e de aproape trei ori mai mare.

Ar putea decide, de asemenea, să răscumpere acțiuni. A făcut-o din 2018 până acum și a cheltuit tot cam 11 miliarde de dolari în această zonă. Tot rămâne cu bani. 

Ce poate face Zuckerberg cu banii

Facebook se află în fața unei dileme pe care mulți oameni ar vrea să o aibă. Companiile la fel: ce fac acum cu toți acești bani?

În trecut, senatorii Bernie Sanders și Elizabeth Warren au criticat Facebok pentru achiziția Instagram și WhatsApp. Au criticat, din acest punct de vedere, administrația Obama, care le-ar fi permis giganților să se facă și mai mari prin înghițirea unor jucători mai mici.

Mulți analiști vin cu ideea ca Zuckeberg să-și vândă o mare parte din acțiuni către investitori privați. Ar fi o tranzacție uriașă, din moment ce Zuckerberg deține cea mai mare parte din Facebook. A mai făcut-o și anul trecut, dar nu a marșat foarte tare pe această idee.

La prima vedere, investitorii ar putea fi interesați, din moment ce Facebook e pe creștere. Dar, pe termen lung, decizia trebuie cântărită foarte bine.