31 ian. 2019 | 13:23

Culoarea pe care păsările o pot vedea, dar oamenii nu

ACTUALITATE
Culoarea pe care păsările o pot vedea, dar oamenii nu

Lumea arată foarte diferit prin ochii păsărilor, iar cercetătorii au descoperit exact ce înseamnă asta și au încercat să recreeze ce văd ele, pentru a ne oferi o idee.

Dincolo de faptul că imaginile lansate de cercetători sunt fascinante, ele ne ajută să înțelegem mai bine cum reușesc păsările să se orienteze când zboară în păduri. Biologul Cynthia Teodore a căutat, alături de echipa ei, să descopere ce modele de vedere au păsările. De ce cercetarea se concentrează tocmai pe păsări? Motivul este că păsările se orientează foarte bine pe plan vizual.

Noi, oamenii, avem trei tipuri de receptori de culoare în ochi – pentru roșu, verde și albastru. Păsările însă au un al patrulea tip de receptor, care, în funcție de pasăre, poate detecta lumina violet sau UV. Cercetătorii au vrut să afle cum s-ar traduce acest plus al păsărilor în imagini, așa că au fotografiat păduri din Australia și Suedia cu ajutorul unor camere multispectrale, cu filtre create special pentru a arăta ce vede o pasăre.

vedere pasari

După cum poți vedea în imaginile simulate de cercetători, sensibilitatea vizuală a păsărilor le face pe acestea să detecteze un contrast mai puternic între suprafețele de sus și de jos ale frunzelor, ceea ce face ca orientarea în spațiu a fiecărei frunze să fie foarte clară și 3D. „Ceea ce pare să fie o masă verde pentru oameni reprezintă frunze diferite pentru păsări”, a zis biologul Dan-Eric Nilsson, de la Lund University. „Nimeni nu știa de asta până la acest studiu”.

Această sensibilitate cromatică „probabil ajută păsările să zboare și să salte prin frunzișul des cu mai multă agilitate”, conform lui Teodore. „Multe păsări caută insecte și păianjeni care se ascund în suprafețele mai joase ale frunzelor, iar să poată să indice rapid aceste suprafețe ar trebui să le îmbunătățească eficiența de vânătoare”.