Ce au în comun cele mai mari amenințări ale omenirii din prezent
Trei din cele mai mari amenințări care plutesc deasupra omenirii în prezent sunt practic o manifestare a unei amenințări-mamă, pe care oamenii nu au întrezărit-o prea bine până acum.
O echipă internațională formată din peste 40 de experți a identificat o așa numită Sindemie (epidemie în sinergie) Globală, compusă din trei amenințări, toate orchestrate de o entitate cu nume conspiraționist – Big Food.
Cercetătorii au ajuns la concluzia următoare: combinația de obezitate, subnutriție și schimbare climatică reprezintă cea mai mare amenințare la sănătatea oamenilor și planetei. De regulă, cele trei probleme sunt luate separat, dar autorii studiului spun că nu ar trebui.
„Până acum, subnutriția și obezitatea au fost văzute ca [elemente] opuse polare a fie prea puține, fie prea multe calorii”, a explicat omul de știință specializat în sănătatea globală, Boyd Swinburn, de la Univeristy of Auckland. „În realitate, ambele sunt puse în mișcare de aceleași sisteme nesănătoase, inechitabile de alimentație, susținute de aceeași economie politică care se concentrează exclusiv pe creșterea economică și ignoră consecințele negative de sănătate și echitate”.
Swinburn a mai zis că alăturarea celor trei amenințări în cadrul Sindemiei Globale „ne permite să luăm în considerare motivațiile comune și soluțiile împărtășite, cu scopul de a destrăma decenii de inerție politică”.
Inerția respectivă se datorează atât liderilor nepotriviți, cât și a pionilor Big Food. „Similitudinile cu Big Tobacco se află în dezastrul pe care [companiile] îl induc și în comportamentele corporațiilor care profită de ele”, a zis un alt cercetător, William Dietz.
Cercetătorii au subliniat faptul că este momentul să reevaluăm modul în care tratăm amenințările care ne apasă. Acestea nu ar trebui privite separat, ci laolaltă, ca o problemă comună creată și susținută de companii mari al căror interes principal nu este nici sănătatea noastră, nici a planetei.
„Nu încercăm să scoatem din business industria mâncării”, a zis una din cercetătoare, Corinna Hawkes de la City, University of London. „Vrem să existe, dar vrem să existe într-un mod diferit”.