30 apr. 2019 | 12:14

Cel mai rapid camion din lume are 2.400 CP și e ca o mașină de curse pe steroizi

VIDEO ACTUALITATE

Te-ai plictisit de mașinile sport care se laudă cu peste 1.000 de cai-putere sub capotă? Privește acest camion tunat care scoate aproape de două ori mai multă forță decât cele mai puternice mașinile din lume. Acesta e considerat cel mai rapid camion din lume.

Camioanele nu sunt vehicule pe care obișnuiești să le vezi pe pistele de curse, nici în standurile de reparații pentru automobilele rapide. De regulă, camioanele sunt cele cară mașinile de curse, nu cele care participă la competițiile de viteză, dar nu e și cazul acestui camion.

Cei 2.400 de cai-putere fac din acest „monstru” cel mai rapid camion de până acum și, am putea spune, și cel mai „rebel”. N-ai să-l vezi niciodată purtând în spate o remorcă de câteva tone plin cu marfă și nici n-o să-l depășești vreodată pe autostradă.

De fapt, el va fi cel care te va claxona de la spate pentru că ești prea lent.

Un camion mai tare decât o mașină de curse

Acest camion aparține lui Mike Ryan, care a participat de 18 ori la celebra competiție Pikes Peak International Hill Climb. Cu un cuplu maxim de 5.423 Nm este o „bestie” care pare alimentată cu steroizi, nu cu motorină și „mușcă” din asfalt mai ceva ca un Lamborghini sau un Bugatti.

Accelerația este atât de puternică, încât anvelopele roților din spate se tocesc periodic, mai ales când Mike se dă în spectacol cu diverse scamatorii și ține frâna apăsată suficient de puțin cât să lase acest camion să ruleze, dar suficient de tare cât să lase în urmă un nor dens de praf și de noxe.

Este și un camion „vedetă” pentru că a fost folosit în filme celebre precum Terminator 2, Independence Day, Rush Hour 3 și câteva filme din seria Fast and Furious.

Pentru că nu era destul, Mike i-a adăugat și un eleron uriaș care a aparținut unei mașini de curse (indy car) din 1990. Unii ar spune că arată ciudat sau oribil, alții consideră că este o capodoperă tehnică. Mike spune că acest eleron îi conferă un boost fenomenal la viteze de peste 130 km/h.