Ce se va întâmpla cu rover-ul NASA de pe Marte acum, că a „murit”

Ce se va întâmpla cu rover-ul NASA de pe Marte acum, că a „murit”
Sursa foto: NASA

Acum că rover-ul Opportunity de la NASA a fost declarat oficial ca fiind mort, poate te întrebi ce se va întâmpla cu corpul dispozitivului.

Misiunea lui Opportunity pe Marte ar fi trebuit să dureze trei luni, dar acesta a reușit să depășească orice așteptări și să supraviețuiască 15 ani pe Planeta Roșie. NASA i-a spus însă, oficial, adio. Compania spațială a pierdut contactul cu Opportunity în 2018, în luna iunie. De atunci, cercetătorii au încercat de peste 800 de ori să îl contacteze, fără a avea vreun succes. Ultima încercare a fost la fel ca toate celelalte, așa că NASA a anunțat oficial că Opportunity este „mort”.

„Declar misiunea roverului Opportunity completă”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat NASA, într-o conferință de presă numită A Lifetime of Opporunity. Dar ce se va întâmpla de acum încolo cu rover-ul?

Profesorul de științe ale planetelor Jeff Moersch de la Universitatea din Tennessee, care este membru al echipei de oameni de știință din spatele proiectului Opportunity, a spus că, deși nu este expert în structura rover-ului, aceasta cuprinde câteva părți de plastic ce ar putea să se descompună din cauza razelor solare. Cu toate astea, „în mare măsură va arăta cam la fel cum l-am lăsat”, conform lui Moersch. Dacă oamenii vor ajunge pe Marte în următoarele două secole, Opportunity ar trebui să fie, în mare parte, neschimbat – cu excepția faptului că va fi destul de prăfuit.

Peste milioane de ani însă, lucrurile ar sta diferit. Rover ar putea să ajungă asemeni fosilelor de pe Pământ. Dacă oamenii vor ajunge însă pe Marte în următoarele secole, „cadavrul” lui Opportunity ar mai putea fi salvat. Mai mult, ar ajunge probabil să fie piesă de muzeu. Dacă un meteorit suficient de mare lovește însă planeta roșie, atunci șansele ca Rover să mai fie găsit vreodată de cineva sunt nule.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: