31 oct. 2019 | 07:57

Câți români nu au lucrat nicio zi în viața lor: statisticile despre munca din România care te ajută să înțelegi

ACTUALITATE
Câți români nu au lucrat nicio zi în viața lor: statisticile despre munca din România care te ajută să înțelegi

Un studiu recent despre piața muncii din România atrage atenția asupra unor statistici cel puțin șocante referitoare la oamenii care au fugit de muncă.

În contextul în caer aproximativ două milioane de români nu au muncit niciodată, întreaga dezbatere legată de salariul minim pe economie pare mai puțin relevantă. Nu de alta, dar dacă ai în vedere copiii și pensionari care trăiesc în România, aproape că nici nu mai contează faptul că există și salariați sau patroni pe teritoriul frumoasei noastre țărișoare. Din două milioane, doar vreo 300.000 au recunoscut că motivul pentru care nu au muncit a avut legătură cu creșterea copilului. Cei mai mulți au indiscat însă alte motive pentru faptul că au fugit de muncă pe parcursul întregii lor vieți.

Pe lângă tinerii care nu ar munci niciodată pentru că este mai profitabil să faci ”combinații”, în România avem și oameni cu două locuri de muncă sau mai multe. De exemplu, Adriant T. trage tare în două locuri pentru a plăti cele două credite pe care le-a luat pentru a avea cu să-și crească băiețelul de 5 ani. Nu de alta, dar a divorțat acum trei ani și a obținut custodia copilului. Din păcate, efortul titanic pentru a pune mâncare masă și a plăti datoriile, îl face indisponibil în fața micuțului. El a apelat la părinți să-l ajute.

Potrivit datelor INS, aproape un million de români se confruntă cu impedimente profesionale care le îngreunează armonizarea carierei cu viața de familie. Principalele două problem invocate sunt: programul de lucru imprevizibil sau dificil și distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ.

Cei care activează la stat obișnuiesc să se plângă cel mai mult de volumul de efort depus la locul de muncă. Dacǎ distanţa mare între domiciliu şi locul de muncǎ a fost menţionat mai des de cei din sectorul privat decât de cei din sectorul public şi mixt, sarcinile dificile şi extenuante au fost specificate in special de cei din sectorul public.

Cea mai tristă statistică vizează femeile. Conform analizei dupǎ starea civilǎ, femeile văduve şi cele necǎsǎtorite fac eforturi pentru a câştiga mai mulţi bani, în timp ce persoanele cǎsǎtorite face eforturi pentru reducerea programului de lucru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele