Câți români câștigă 1.000 de euro „în mână”: mulți dintre ei lucrează la stat

Câți români câștigă 1.000 de euro „în mână”: mulți dintre ei lucrează la stat
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
07:51 20.08.2019

În condiții normale, 1000 de euro pe lună este o sumă decentă cu care te-ai putea descurca în România. Din păcate, nu foarte mulți români se pot lăuda cu un astfel de salariu.

Mulți români visează la 1000 de euro pe lună pentru a trăi în condiții decente, mai ales dacă nu au vreun credit semnificativ sau alte datorii majore. Conform informațiilor publicate de Economica, doar 100.000 de români au însă acest privilegiu. Ca pachetul să fie complet, mulți dintre ei lucrează la stat.

Datele preluate din registrul de evidență al salariaților pe care se bazează raportul publicației online a avut în vedere salariile între 4800 lei și 5200 lei net din luna aprilie a acestui an. Partea bună este că numărul acestora a crescut cu 40% în ultimul an.

La fel ca alte situații îmbucurătoare despre salariile din România, mulți dintre cei privilegiați lucrează la stat. În cazul salariilor de 1000 de euro, mai mult de un sfert dintre cei care se pot lăuda cu această sumă sunt angajați ai unor instituții de stat.

Ponderea românilor care lucrează la stat, cu normă întreagă, şi au salarii de bază nete cuprinse între 4.800 de lei şi 5.200 de lei a crescut cu peste 6 puncte procentuale în aprilie 2019 faţă de nivelul aceleiaşi perioade din anul precedent, potrivit datelor pe care Inspecţia Muncii le-a comunicat pentru Economica. Peste 70% dintre oamenii care au avut salarii de bază nete pentru normă întreagă, situate în jurul valorii de 1.000 de euro, în aprilie 2019, lucrează la angajatori privaţi, conform aceleeași surse.

De partea cealaltă a baricadei, aproape jumătate dintre salariații din România trebuie să se descurce cu salariul minim pe economie. Această informație a fost confirmată în octombrie 2018 de către Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Mai precis, era vorba de 48,14% dintre angajații cu contracte de muncă cu normă întreagă.

În final, cea mai interesantă statistică este următoarea. În România, dintre toți angajații, doar 830.000 se bucură de un salariu net de peste 2600 lei pe lună.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Economica