Câți români au votat până la ora 14: prezență deosebită în țară și în diaspora

Câți români au votat până la ora 14: prezență deosebită în țară și în diaspora

Pentru aceste alegeri europarlamentare a fost o mobilizare surprinzătoare. În primele șapte ore de vot, cel puțin pentru România, au fost milioane de oameni deja la urne. Acestea sunt cifrele oficiale.

Prezența la vot la ora 14 în România – alegeri europarlamentare

Până la ora 14 peste 4,4 milioane de români au votat în țară. Dintre aceștia, aproape 3,9 milioane au fost pe listele permanente și circa 548.000 pe liste suplimentare. Cu urna mobilă au fost circa 5.800 de votanți.

Prezența la vot la ora 14 era de peste 24%. Conduce mediul urban cu o prezență de peste 2,6 milioane. Mediul rural are peste 1,8 milioane.

Cea mai mare prezență a fost înregistrată în Ilfov, cu aproape 30%. Cei mai mulți votanți au fost însă tot în București, cu peste 470.000. În total, sunt peste 18,2 milioane de oameni înscriși pe listele permanente și speciale.

Prezența la vot la ora 14 în România – referendum

Klaus Iohannis, președintele României, a convocat pentru 26 mai și un referendum pentru justiție. Astfel, la pachet cu buletinul pentru alegeri europarlamentare, primești și două buletine pentru acesta.

Prezența în acest caz a fost de peste 3,6 milioane de votanți, cu o prezență la urne de peste 20%. Circa 460.000 de oameni au votat pe listele suplimentare.

În diaspora, au votat până la ora 14 (ora României) circa 128.000 de români. Urnele s-au deschis însă diferit, în funcție de țară. De exemplu, în Noua Zeelandă s-au deschis la ora 22 (ora României), pe 25 mai.

Mobilizarea în diaspora e incredibilă. Se stă la cozi și, de exemplu, în Madrid s-a umplut urna în doar trei ore. La secția 342 din Madrid s-a umplut urna după trei ore și jumătate de vot, după ce au vot la primele ore peste 300 de persoane, a declarat pentru G4Media.ro Andrei Ion, coordonator regionar al diaspora din partea PLUS. Potrivit acestuia, Biroul Electoral Central a aprobat confecționarea altor urne improvizate, însă noile cutii au o fantă pentru buletinele de vot mult prea mare, ceea ce a ridicat suspiciuni.

Citește și: