Cât afectează planeta faptul că stai zilnic pe internet
Aproape orice lucru pe care îl faci afectează, într-un fel sau altul, mediul înconjurător, dar probabil nu te-ai gândit că poți face rău planetei doar pentru că stai pe internet.
În ziua de azi, cel mai probabil nu-ți mai poți imagina o lume fără să folosești internetul. Este util pentru orice, de la citit știri, la ascultat muzică și văzut filme, până la comandat haine și electrocasnice online. Totuși, accest lucru vine și cu niște dezavantaje în ceea ce privește mediul înconjurător.
Pentru ca tu să-ți poți folosi dispozitivele conectate la internet, este nevoie de centre de date. În esență, un centru de date este este o clădire sau un spațiu dedicat unde sunt concentrate echipamentele de calcul și de rețea, în scopul colectării, stocării, procesării, distribuției de date. De fapt, sunt cam același lucru cu computerele pe care le avem cu toții acasă, numai că sunt în număr mult mai mare. În centrul a tot ceea ce facem online sunt astfel de centre de date.
Numărul acestora este într-o continuă creștere. Unii experți spun că alte sute de mii vor fi construite în următorii cinci ani.
Ceea ce se știe mai puțin este faptul că, deși aceste centre de date sunt extrem de utile pentru utilizatori, fac și rău planetei noastre. Asta din cauză că trebuie să proceseze extrem de rapid cantități uriașe de date.
Cum afectează mediul faptul că stai pe internet
Iar pentru că nu putem tolera nici cea mai mică întârziere atunci când ne jucăm online, urmărim un videoclip pe Youtube sau trimitem un mesaj, centrele de date tind să funcționeze la o capacitate maximă în permanență, indiferent de cerere. Pentru asta, au nevoie de o cantitate constantă de electricitate.
Toate dispozitivele electronice generază căldură. În centrele de date, temperaturile pot ajunge și până la 70 de grade Celsius. Din această cauză, acestea trebuie răcite cu ajutorul unor sisteme industriale de aer condiționat, care au nevoie, de asemenea, de energie electrică pentu a funcționa.
Cantitatea de energie necesară pentru ca centrele de date să poată opera și pentru ca sistemele de răcire să-și facă treaba este acum echivalentul cantității de electricitate consumată într-un an în Canada. Până anul viitor, centrele de date din Uniunea Europeană vor consuma aproximativ 4% din toată energia utilizată în regiune.
Problema este că, în multe țări, mai mult de jumătate din energia centrelor de date provine de la combustibili fosili, în principal de la centrale electrice pe cărbune și gaz. Astfel, procesarea și stocarea tuturor datelor noastre reprezintă aproximativ 3-4% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă. Mai mult decât călătoriile cu avionul, care reprezintă 2-3% din totalu emisiilor de CO2.