Arhiva Internetului îți oferă gratuit muzica ”pierdută” de MySpace

Arhiva Internetului îți oferă gratuit muzica ”pierdută” de MySpace

Poate nu ai avut cont pe MySpace, dar precursorul Facebook a găzduit sute de mii de melodii de la artiști cunoscuți, iar de curând s-au pierdut. Din fericire, există o soluție.

The Internet Archive sau Arhiva Internetului este o instituție preocupată cu arhivarea conținutului online și oferirea lui într-o formă gratuită tuturor curioșilor. Din acest motiv, găsești primele site-uri de pe internet acolo, în forma lor originală sau primele jocuri flash create vreodată. Cel mai recent proiect al Arhivei Internetului a implicat readucerea în actualitate a librăriei muzicale de pe MySpace.

Totul a început luna trecută, când My Space a anunțat că a pierdut ”din greșeală” nu mai puțin de 12 ani de conținut adunat online. Știrea a făcut valuri la nivel global și a devastat oamenii care credeau că ale lor creații în format digital vor rămâne pentru totdeauna pe platformă sub forma unei arhive digitale. Realitatea a fost însă cu totul alta.

Din fericire pentru cei afectați de situația neplăcută, The Internet Archive a venit ieri cu o veste bună. După un volum semnificativ de efort, Arhiva Internetului a ajuns acum să găzduiască o colecție foarte generoasă de MP3-uri pe care le-a grupat în spatele titlului MySpace Dragon Hoard.

Colecția include nu mai puțin de 490.000 de melodii provenite de pe MySpace. Nu este cea mai actuală colecție, având în vedere că piesele în valoare de 1,3 TB au fost adunate în perioada 2008 – 2010 de un grup de academicieni anonimi. Ca referință, se crede că pierderea totală gravitează în jurul cifrei de 53 de milioane de piese. Chiar și așa, entuziasmul online pentru acest anunț este unul foarte mare.

Jason Scott de la The Internet Archive a menționat pe Twitter că a primit deja laude de la creatori de muzică care sunt încântați că unele dintre piesele pe care le credeau pierdute sunt din nou online. În plus, cu un pic de răbdare, utilizatorul @pinkpushpop a găsit în MySpace Dragon Hoard clipuri de pe vremuri cu Katty Perry, Nicki Minaj și Donald Glover. Dacă vrei să vezi despre ce este vorba, poți începe o căutare prin arhive MySpace aici.

Citește și: