Efectul de domino al scăderii Apple: un furnizor pierde miliarde de dolari

Efectul de domino al scăderii Apple: un furnizor pierde miliarde de dolari
Sursa foto: Reuters

Faptul că iPhone-urile nu se mai vând așa de bine nu este doar o problemă pentru Tim Cook, ci și pentru furnizorii companiei care pierd miliarde de dolari.

TSMC sau Taiwan Semiconductor Manufactuing Co. este unul dintre principalii furnizori ai producătorilor de smartphone-uri, dar principalul client este Apple. Pentru că Apple nu mai vinde bine nici TSMC nu o duce bine și înregistrează cel mai prost trimestru financiar din ultimii zece ani. Compania din Taiwan a pierdut 39 de miliarde de dolari în ultimele luni.

TSMC va trebui să găsească soluții pentru vânzările sub așteptări ale Apple și compania și-a anunțat investitorii că trebuie să se aștepte la o scădere a profitului anual, pentru prima dată în ultimii opt ani. Firma a pierdut 39 de miliarde de dolari din valoarea de piață din septembrie până în prezent.

Când TSMC își va publica raportul financiar acționarii vor căuta indicii dacă cel mai mare furnizor de cipuri din lume va avea probleme și în viitor. Cererea pentru procesoare este de așteptat să scadă în viitor și veniturile companiei sunt de așteptat să scadă și în 2019.

Compania din Taiwan furnizează cipuri pentru mai mulți producători de telefoane, dar Apple este principalul client și veniturile depind de abilitatea băieților din Copertino de a vinde iPhone-uri.

Apple și-a ajustat în jos veniturile prognozate pe primul trimestru al anului 2019, iar un factor care a dus la aceste venituri reduse este cererea redusă pentru modelele noi din cauza înlocuirii bateriilor pe iPhone-urile vechi.

Apple a înlocuit bateriile pentru 11 milioane de smartphone-uri în cadrul programului de înlocuire a bateriei pentru 29 de dolari. Într-un an normal, Apple înlocuia bateriile pentru un milion, poate două milioane de iPhone-uri.

Asta înseamnă că Apple a schimbat de 11 ori mai multe baterii decât o făcea în mod normal. Acum există câteva milioane de utilizatori de iPhone care sunt mulțumiți de performanța modelelor vechi datorită înlocuirii bateriei, iar acele milioane de oameni nu mai trec la următorul telefon. Mai ales în condițiile în care Apple nu le oferă prea multe motive să treacă la următorul model.

Citește și:
Sursa: Bloomberg