17 sept. 2019 | 13:06

Andreea Răducan, gimnasta de aur a României, e subiectul unui documentar HBO

ACTUALITATE
Andreea Răducan, gimnasta de aur a României, e subiectul unui documentar HBO
Andreea Răducan / Facebook

Andreea Răducan este una dintre cele mai mari gimnaste ale țării noastre, iar acum vei putea afla mai multe despre aceasta într-un nou documentar HBO.

Documentarul se numește „Fata de Aur” și arată povestea evoluției în lumea gimnasticii. În cea mai mare parte, documentarul se va concentra pe un anumit eveniment dramatic din viața gimnastei: pierderea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000.

Andreea Răducan a câștigat în 2000 medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney. Avea atunci 17 ani. Totuși, medalia i-a fost retrasă după numai trei zile. A fost depistată pozitiv cu o substanță de dopaj care îi ajunsese în corp odată cu o pastilă de răceală oferită de medicul lotului înaintea competiției.

Substanța respectivă se numește pseudoefedrină și se găsește și în cele mai generice pastile contra răcelii, cum ar fi Nurofen – exact ce a luat Andreea Răducan înainte să concureze. Pseudoefedrina a dispărut de pe lista substanțelor interzise trei ani mai târziu, însă gimnasta româncă nu și-a recuperat titlul olimpic.

Gimnasta s-a retras din activitate trei ani mai târziu, cu doar un an înanintea Jocurilor Olimpice de la Atena.

Când vei putea vedea documentarul cu Andreea Răducan pe HBO

„După 15 ani, Andreea se confruntă cu cea mai dură luptă împotriva oamenilor care au înșelat-o în timp ce încearcă să-și recupereze medalia și, în același timp, demnitatea. Documentarul dezvăluie cealaltă parte a medaliei, trauma și eforturile, munca grea și durerea din spatele unei medalii de aur și a prestigiului unui campion”, spune descrierea oficială a documentarului.

Filmul cu Andreea Răducan are în total 96 de minute și este regizat de către Adrian Robe și Denisa Morariu-Tamaș. Vestea bună e că nu va trebui să mai aștepți foarte mult. Vei putea vedea documentarul pe 26 septembrie, la ora 21:45, pe canalul TV HBO. De asemenea, îl vei putea urmări și pe platforma de streaming HBO GO.