Spionul rus care a trimis o rachetă prin poștă după ce a cărat-o cu mașina
Povestea rachetei laterale trimise prin poștă e pe cât de interesantă, pe atât de reală. Aceasta își are începuturile în 1958, în vremea când Republica Comunistă China se pregătea să invadeze Taiwan – acea parte din China deținută de Statele Unite ale Americii.
Forțele aeriene au primit atunci ordinul să își stabilească superioritatea aeriană asupra mai multor insule din apropierea Chinei continentale, care încă erau deținute de naționaliștii din Taiwan (mai ales Quemoy și Matsu).
În august 1958, People’s Liberation Army a început să bombardeze Quemoy și Matsu. SUA a ajutat în această operațiune la reechiparea mai multor escadroane ale Forței Aeriene ale Republicii China cu avioane de luptă F-86F Saber aduse din America de Nord. Când Forțele Aeriene ale Republicii China au preluat controlul asupra cerului, naționaliștii și-au amestecat din greșeală propriile interceptoare – ca rezultat, au avut loc mai multe ciocniri puternice.
Piloții din Taiwan erau în mod clar depășiți numeric, dar chiar și așa, au reușit să atingă un raport de omoruri-pierderi pozitiv. Între timp, Pentagonul s-a hotărât să îmbunătățească aeronava F-86 de la Forțele Aeriene ale Republicii China cu o armă secretă. Americanii au luat astfel 40 de rachete laterale și 40 de șine de lansare de la Corpul Maritim din SUA, pe care le-au trimis către baza aeriană Hsinchu din Taiwan, alături de o echipă de tehnicieni experți în nave maritime.
Cu ajutorul rachetelor laterale, taiwanezii au avut parte de o mare surpriză – au reușit să distrugă cel puțin nouă nave inamice, fără să piardă vreuna din navele proprii. Unul din avioanele MiG-17 lovite de rachetele laterale a reușit să supraviețuiască loviturii însă, întorcându-se la bază cu racheta inamică încorporată în fuselaj. Acolo, chinezii au dezmembrat arma care nu fusese detonată și au trimis-o către URSS pentru mai multe detalii.
Odată ajunsă la ruși, racheta laterală a fost predată unei echipe guvernamentale de specialiști, condusă de Ivan Toropov. Inginerii sovietici au fost atât de impresionați de simplitatea și eficiența armei americanilor, încât au luat decizia de a o reconstrui de la zero și de porni o producție proprie.
La mai puțin de 10 ani distanță, racheta R-3S a intrat în serviciu pentru 20 de armate aeriene din lume. Războaiele aeriene din Orientul Mijlociu au redus însă arma la statutul de „învechită” rapid. Tocmai de aceea pentru sovietici a fost o mare bucurie să primească următoarea variantă, AIM-9, prin poștă – direct la Moscova.
Cum a ajuns însă să fie trimisă prin poștă este o altă poveste. În centrul ei s-a aflat agentul KGB din Germania de Vest Manfred Ramminger, care a intrat în baza aeriană din Neuberg în seara de 22 octombrie 1967. Cu ajutorul șoferului polonez Josef Linowski și al pilotului german F-104 Starfighter Wolf-Diethard Knoppe, acesta a furat racheta AIM-9 de la depozitul de muniție local. Pentru că racheta a fost prea mare, Ramminger a trebuit să spargă fereastra din spate a mașinii cu care o transportau și să acopere racheta cu un covor, pentru a nu atrage atenția poliției. Ulterior, racheta a fost demontată, piesele au fost puse într-o cutie, iar aceasta a fost expediată prin poșta aeriană către Moscova.