11 sept. 2018 | 09:55

Uscătoarele de mâini sunt ”ajutorul” de care n-ar trebui să te mai atingi

ACTUALITATE
Uscătoarele de mâini sunt ”ajutorul” de care n-ar trebui să te mai atingi

Lumea știe de ceva timp că uscătoarele cu aer din toaletele publice nu sunt cele mai curate obiecte de pe pământ, însă lucrurile sunt mai grave decât credeai.

Încă din 2014, o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds a dezvăluit că uscătoarele cu aer împrăștie bacteriile de pe mâinile oamenilor (majoritatea nu se spală în mod corect) în aer și pe suprafețele din jur. Acest lucru crește probabilitatea de a ieși dintr-o toaletă publică plin de germeni.

Studiul realizat în laborator a arătat că dispozitivele au adăugat în aer de 27 de ori mai multe bacterii decât prosoapele de hârtie obișnuite. Acum, cercetătorii vin cu mai multe dovezi care să te convingă să eviți uscătoarele, de această dată experimentele fiind realizate în lumea reală.

După cum au raportat în „Journal of Hospital Infection”, profesorul Mark Wilcox și colegii săi au examinat modul în care uscătoarele cu aer afectează răspândirea bacteriilor în băile spitalelor. Problema este cu atât mai gravă, deoarece infecțiile rezistente la antibiotice circulă prin spitale.

Ancheta a fost efectuată în spitale din trei orașe – Leeds, Paris și Udine – pe o perioadă de 12 săptămâni. Din fiecare locație au fost selectate două grupuri sanitare care erau folosite de pacienți, personal și vizitatori. Au fost preluate zilnic mostre din aer și de pe diferite suprafețe, timp de patru săptămâni, iar după o pauză de două săptămâni, grupurile sanitare au oferit metode alternative de uscare.

Culturile din probe au arătat că băile care foloseau aceste uscătoare erau mai pline de bacterii atât în aer, cât și pe suprafețe. Cele mai mari diferențe au fost identificate în comparație cu prosoapele obișnuite: în Udine uscătorul avea de 100 de ori mai multe bacterii, în Paris de 33 de ori mai mult, iar în Leed de 22 ori.

În toaletele din Marea Britanie, bacteria stafilococului auriu, rezistentă la meticilină, a fost găsită de trei ori mai des în perioadele de utilizare a uscătorului cu aer. De asemenea, au fost găsite bacterii rezistente la peniciline și cefalosporine, dar și specii de enterococi patogeni, dificil de tratat.