28 iun. 2018 | 12:41

Ce se întâmplă cu Uber în Cluj după decizia care interzice serviciul

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu Uber în Cluj după decizia care interzice serviciul

Uber s-a extins prima dată în România în Cluj. Mai nou, serviciul trece printr-un nou moment în care e interzis în acest oraș.

Uber a fost interzis în Cluj ca urmare a unei sentințe a Tribunalului Specializat. Decizia nu e definitivă, dar asta nu i-a oprit pe taximetriștii din oraș să se bucure de-această victorie de etapă.

Un judecător de la Tribunalul Specializat Cluj a decis să dispună încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială desfășurate de Uber Systems Romania și Rasier Operation BV (din Olanda, membră din grupul Uber). Asta înseamnă că nu mai pot furniza servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deținerea autorizațiilor legale.

Sentința nu e executorie sau definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Ceea ce, foarte probabil, se va întâmpla.

Tania Maria Câmpan de la casa de avocatură Câmpan & Țimonea s-a ocupat de acest caz. Procesul a fost intentat de Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania. Este aceeași care a câștigat și în 2016 prima interdicție.

Ce spune Uber despre decizia din Cluj

PLAYTECH a solicitat Uber o poziție privind interdicția din Cluj. Reprezentanții companiei au declarat: „Sute de mii de oameni din România se bazează pe Uber pentru drumurile lor zilnice și mii de șoferi câștigă un venit suplimentar prin parteneriatul cu noi. Suntem foarte dezamăgiți de această decizie și vom face apel.

Așa cum a declarat și noul nostru CEO, Dara, este nevoie ca serviciile precum Uber să fie reglementate. Prin urmare, vom continua dialogul cu autoritățile, iar între timp facem pași proactivi către un model licențiat”.

Poziția Uber față de o reglementare a serviciului său în România

  • Nu s-a ferit de-o reglementare a serviciului. Atât în Guvern, cât și în Parlament s-au discutat diverse cadre în care ar putea funcționa un astfel de serviciu.
  • În ultimele luni, compania susține că a oferit suport șoferilor care doresc să obțină un certificat de șofer profesionist și o licență conform cadrului actual.
  • În 2018, a fost depus în Senat un proiect de lege care vizează reglementarea serviciilor de ridesharing. Acesta își propune crearea unei noi categorii de transport, similară cu cea din Lituania, Estonia sau Statele Unite ale Americii. În acest fel, piața serviciilor de transport ar deveni accesibilă mai multor șoferi, iar consumatorii ar avea o nouă opțiune.
  • În țările în care operează încă în sistem de tip peer-to-peer sunt așteptate în acest an reforme legislative. Spre exemplu, în Polonia, Guvernul lucrează la o nouă lege a transporturilor, iar companii ca Uber sunt parte din procesul de consultare publică. În Cehia, Uber a semnat un memorandum cu Guvernul care prevede cooperarea în vederea modificării cadrului legal pentru a oferi mai multor șoferi oportunitatea de a deveni operatori licențiați de servicii de transport.
  • În 2017, Curtea Europeană de Justiție a emis o decizie prin care stabilește că serviciile precum Uber sunt „servicii de transport urban non-public” și că fiecare stat membru ar trebui să le reglementeze la nivel național.

Prima dată când Uber a avut probleme în Cluj

În 2016, activitatea Uber a fost interzisă de către Tribunalul Specializat. Compania a atacat ordonanța și a cerut suspendarea ei, prin avocatul Radu Șonlea. Acea problemă a fost rezolvată în aprilie 2017. Atunci, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de ordonanță președințială de încetare a activității Uber în Cluj.

În motivare s-a arătat că această companie nu prestează activități de transport public de persoane fără autorizație. În plus, activitatea de a gestiona o platformă tehnologică care facilitează desfășurarea de activități nu echivalează cu desfășurarea efectivă, de către gestionarul platformei, a activităților care se desfășoară prin intermediul acesteia.

Cluj a ajuns un oraș de mare interes pentru companiile care oferă astfel de servicii. Clever Taxi, aplicație de e-hailing, a fost prima acolo. Apoi a ajuns Uber, iar în 2018 Taxify și-a extins serviciul acolo. Recent, Taxify și Clever Taxi au anunțat reduceri semnificative de tarif ca să-și asigure o bază mai mare de clienți.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele