De ce a supraviețuit Turnul din Pisa atât de mult timp fără să cadă

De ce a supraviețuit Turnul din Pisa atât de mult timp fără să cadă

Turnul din Pisa e unul dintre monumentele pe care le recunoști instantaneu, iar înclinația sa i-a fascinat și intrigat pe ingineri de-a lungul timpului.

Regiunea Italiei a fost lovită de cutremure puternice de-a lungul istoriei, însă Turnul din Pisa a reușit să rămână în picioare, iar asta i-a intrigat pe cercetători. Un grup de 16 ingineri a investigat acest mister, iar acum aceștia cred că au un răspuns.

Profesorul George Mylonakis, de la Departamentul de Inginerie Civilă din Bristol, a fost invitat în echipa de cercetare, condusă de profesorul Camillo Nuti de la Roma Tre Unviersity, pentru a explora misterul Turnului.

Deși Turnul este înclinat la 5 grade, având o deviație de cinci metri în vârf, Turnul a trecut prin cel puțin patru cutremure masive, care au lovit regiunea începând cu 1208.

Având în vedere vulnerabilitatea structurii, era de așteptat ca aceasta să se prăbușească și în urma unei activități seismice moderate. Surprinzător, asta nu s-a întâmplat, iar misterul i-a fascinat pe ingineri de-a lungul timpului. După ce a studiat informațiile seismice, geotehnice și structurale, echipa a concluzionat că supraviețuirea Turnului se datorează fenomenului cunoscut ca interacțiune dinamică sol-structură (IDSS).

Înălțimea considerabilă și rigiditatea Turnului, combinate cu solul moale din fundație conduc la modificarea substanțială a caracteristicilor vibraționale ale structurii. Din această cauză, Turnul nu rezonează cu mișcările produse de undele cutremurelor, iar asta a fost cheia supraviețuirii acestuia. Combinația unică a caracteristicilor face ca Turnul să dețină un record al efectelor IDSS.

Profesorul Mylonakis, spune că ”în mod ironic, același sol care a cauzat înclinarea Turnului poate fi creditat pentru că a ajutat structura să reziste activităților seismice.

Rezultatele studiului au fost prezentate deja la workshop-uri internaținale și vor fi anunțate formal în cadrul celei de-a 16-a conferințe Europene de Inginerie a Cutremurelor, care va avea loc între 18 – 21 iunie, în Grecia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: