Transplant de cap: care sunt șansele să rămâi aceeași persoană

Transplant de cap: care sunt șansele să rămâi aceeași persoană

De trei ani, zvonurile cu privire la primul transplant de cap circulă în întreaga lume. Implicit, oamenii nu pot să nu se întrebe ce presupune, mai exact, această procedură. Întrebarea care zace pe buzele multora este dacă vei rămâne același om, cu aceleași trăiri și sentimente, după ce vei avea un alt cap și, implicit, un alt creier.

Sergio Canavero, medicul care susține cu tărie că transplantul de cap este posibil, dar și cel care se pregătește să demonstreze acest lucru chiar anul acesta, spune că știința îl va susține în acest demers. Spre sfârșitul lui 2017, proiectul lui Canavero a făcut înconjurul lumii, după ce a susținut că a efectuat deja procedura, pe care o numește ”anastomoza capului” sau HEAVEN.

Rapoartele ulterioare au stabilit că nicio astfel de procedură nu a avut loc și că lucrarea a fost finalizată pe cadavre. Chiar și așa, mulți neurologi se întreabă dacă chiar a fost posibilă o astfel de intervenție, fie și pe cadavre.

Pe lângă toate acestea, și mai mulți chirurgi sunt sceptici cu privire la planul lui Canavero de a efectua primul transplant toamna următoare în China. Richard L. Harvey, profesor asociat la Medicină, Fizică și Reabilitare din cadrul Universității de Nord-Vest, spune că, în acest moment, nu ar fi posibil să conectăm trunchiul cerebral la măduva spinării într-un mod care să funcționeze.

”Nu putem repara corzile vertebrale ale pacienților cu leziuni ale coloanei vertebrale, deci, cu siguranță, nu putem efectua cu succes un transplant de cap”, spune Harvey. Asta nu înseamnă că nu vom putea face acest lucru niciodată. În orice caz, în timp ce, deocamdată, un transplant de cap nu este la îndemână, dacă știința avansează suficient încât să se realizez cu succes procedura, vor exista o mulțime de întrebări.

Pentru început, ce se întâmplă cu capul transplantat în noul corp? Dacă modul în care alte părți ale corpului ne influențează neurologia și modul în care gândim și acționăm, se va uni un cap cu un corp nou creând o persoană nouă? Sau capul își păstrează conștiința anterioară neschimbată?

Recuperarea după transplantul de cap este cheia

Studiile recente au arătat că activitatea mintală poate fi influențată de forțele din afara creierului. Cercetătorii au încercat să realizeze o imagine mai clară a modului în care microorganismul organismului, sau ecosistemul bacterian, afectează modul în care oamenii cred și se simt. De exemplu, un studiu a arătat cum este posibil ca bacteriile intestinale să comunice cu microbii din creier.

Așadar, cu un astfel de transplant, capul va fi plasat într-un organism străin. Presupunând că un transplant de cap uman ar putea funcționa, pacientul ar avea încă nevoie de o perioadă semnificativă de recuperare pentru ca activitatea creierului să se normalizeze. Acest proces de recuperare ar fi dublu. Probabil că va începe cu adaptarea creierului la noul său corp.

Ar fi nevoie de câteva luni bune ca creierul și corpul să se integreze. Totuși, asta nu garantează că creierul se va schimba. Această schimbare este comparabilă cu modul în care oamenii învață să cânte la un instrument muzical, iar practica este cea care-și spune cuvântul.

”Transplantul va schimba o serie de aspecte la o persoană, datorită reorganizării masive a creierului în timp ce învață să se adapteze noului corp. În mare, reorganizarea depinde, printre altele, de vârstă”, spune Ralph Adolphs, de la Institutul de Tehnologie din California.

Un transplant de cap este calea spre nebunie

În timp ce unii sunt optimiști, alții sunt pesimiști. Felipe De Brigard, profesor asistent de psihologie și neuroștiință la Centrul de Neuroștiințe Cognitive, spune că este puțin probabil ca toate trăsăturile noastre psihologice să depindă în mod unic de celulele limitate din capu nostru. Este posibil ca multe dintre trăsăturile noastre psihologice să depindă de tranzacțiile informaționale dintre creier și corp.

În plus, ceea ce vine după transplant de cap cu succes ar fi la fel de traumatic ca intervenția chirurgicală în sine. ”Punerea unui cap nou într-un corp este o garanție a nebuniei, în cel mai bun caz. Noua integrare minte-corp nu ar funcționa niciodată”.

În orice caz, deși nu se pot pune de acord cu privire la particularități, oamenii de știință sunt de acord că un transplant de cap ar fi un coșmar cognitiv.