Primul transplant de cap a fost făcut și nu-i cum crezi tu

Primul transplant de cap a fost făcut și nu-i cum crezi tu

Sergio Canavero a promis primul transplant de cap și l-a realizat. E departe însă de cum te-ai fi așteptat să se întâmple lucrurile.

Povestea lui Canavero cu primul transplant de cap de la om la om se întinde pe ultimii doi ani. El a spus, în 2015, că e posibil să realizezi un transplant de cap și pacientul să trăiască. Primele informații erau că va realiza operația pe un voluntar numit Valeri Spiridonov, în decembrie 2017. Operația ar fi implicat un personal de 150 de medici, tehnicieni și asistente, și niște costuri imense de aproximativ 20 de milioane de dolari. Planul nu a mai fost îndeplinit, iar Canavero și-a căutat susținerea în China, unde susține că a și reușit o premieră. Tot China pare să-i suporte planurile, pe când în Europa sau Statele Unite ale Americii nu ar putea face așa ceva.

Primul transplant de cap pe care Canavero l-a realizat în China a fost pe cadavre și asta i-a dat suficientă încredere cât să meargă înainte și să vrea să testeze pe un om viu. Operația a durat 18 ore și el a vrut să demonstreze că e posibil să reconecteze vase de sânge, nervi și coloana vertebrală. A și susținut o conferință de presă în Viena, pe 17 noiembrie, unde a detaliat ce s-a întâmplat. El a mai afirmat că operația între persoane vii este iminentă.

Canavero colaborează acum cu dr. Xiaoping Ren de la Universitatea Harbin Medical, din China. În trecut, el a reușit să efectueze cu succes un transplant de cap pe o maimuță. Acum, operația de transplant de cap pe un cadavru a fost realizată de-o echipă condusă fix de Ren. La finalul acesteia, deși Canavero a fost asemănat cu dr. Frankenstein, a declarat că următoarea etapă e, firesc, schimbul între un corp de donator și un cap încă viu. „Și acela este ultimul pas în transplantul de cap pentru tratarea anumitor probleme medicală“, a adăugat el.

Când Canavero a pornit valul transplantului de cap, știrea nu a fost luată în seamă, fiind considerată o glumă proastă, mai ales de către alți chirurgi care consideră că acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, Canavero nu s-a dat în lături, iar experimentele continue pe care le realizează pentru a dobândi priceperea necesară realizării unei asemenea sarcini grele ne arată că acesta tratează cu seriozitate problema. Poți afla mai multe despre demersul său de aici.

Sursa: Telegraph