27 iul. 2018 | 07:30

Cele mai avansate mașini care se conduc singure tocmai au fost anunțate

ACTUALITATE
Cele mai avansate mașini care se conduc singure tocmai au fost anunțate

Cei de la Toyota vor să creeze cele mai avansate mașini autonome de până acum. Le va dezvălui abia la Jocurile Olimpice care se vor ține la Tokio, în 2020.

Probabil știi cât de pasionați sunt japonezii de tehnologie, iar ambițiile lor în domeniul auto n-au limite. Toyota promite cele mai hi-tech jocuri olimpice de până acum și nu va fi doar un spectacol vizual. Toți spectatorii vor avea oportunitatea să vadă cu adevărat ce înseamnă  mașinile autonome. Toyota promite unele de nivel 4.

Asta înseamnă că vor fi cele mai evoluate vehicule care se conduc singure. Deocamdată sunt doar sub forma unor planuri pe hârtie (sau pe computer).

Dintre toți producătorii auto japonezi, Toyota are cele mai mărețe planuri în direcția mașinilor autonome și face progrese serioase în dezvoltarea lor. În timpul Jocurilor Olimpice din 2020, cei de la Toyota plănuiesc, cu acordul autorităților, să pună în funcțiune cât mai multe mașini autonome în anumite regiuni din Tokio, destinate transportului public.

Aceste vehicule autonome pentru transportul în comun, vor avea ca scop atât deplasarea mai rapidă a locuitorilor, turiștilor și suporterilor, cât și valorificarea imaginii noii tehnologii Toyota. Ce oportunitate mai bună să-ți promovezi produsele dacă nu în timpul unui eveniment global?

În principal, Toyota urmărește dezvoltarea a două tipuri de mașini autonome.

toyota masini autonome e-palette

Primul este e-Palette, al cărui prototip a fost dezvăluit la începutul acestul an, prin luna ianuarie, la Consumer Electronics Show.

e-Palette este un fel de microbuz, e complet autonom și va fi utilizat pentru transpotarea atleților din locul unde vor fi cazați, la arenele unde se vor desfășura competițiile.

Cel de-al doilea vehicul este Concept-i, al cărui prototip a fost dezvăluit încă din 2017, la un salon auto de la Tokio.

În 2020, Concept-i revine cu o nouă tehnologie la bord, mai avansată. Inteligența artificială de pe Concept-i va fi capabilă să recunoască stările emoționale ale pasagerilor și chiar să interacționeze cu ei.

toyota masini autonome concept-i

Toyota nu vrea deocamdată fabricarea la scară largă a acestor două mașini. Nici nu ar avea cine să le cumpere pentru că nici la ei legislația nu permite circulația pe drumurile publice a unor mașini autonome care încă nici n-au fost testate adecvat.

Ele vor fi utilizate cu puțin noroc în timpul Jocurilor Olimpice și doar în zone avizate.

Momentan, Toyota lucrează la dezvoltarea unor vehicule autonome de nivel 2. Nu-i mult la prima vedere, dare compania evoluează rapid în perfecționarea lor. Este probabil producătorul japonez cel mai determinat să dezvolte mașini autonome și nu e chiar departe de realizări formidabile.