De ce ținutul de mână îți ajută sănătatea mai mult decât crezi
Acest studiu îți spune că cel mai comun gest pe care îl fac îndrăgostiții – ținutul de mână – nu este doar unul social, ci și unul terapeutic. Atunci când partenerul tău se confruntă dureri, nu trebuie decât să-l ții de mână. Undele creierului se sincronizează, iar durerea dispare.
Ține de mână persoana iubită și nu numai că respirația și ritmul cardiac vi se sincronizează, ci și undele creierului se vor cupla. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado și Universitatea din Haifa spune că, cu cât empatizezi mai mult cu durerea partenerului, cu atât undele cerebrale se sincronizează. În plus, pe măsură ce acestea se sincronizează, durerea dispare.
Studiul face parte dintr-o cercetare mai amplă, care explorează un fenomen cunoscut sub numele de „sincronizare interpersonală”. Este primul care se uită la sincronizarea undei cerebrale în contextul durerii și oferă o perspectivă nouă asupra rolului de cuplare creier-la-creier.
Cercetătorii au recrutat 22 de cupluri heterosexuale, cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani. Singurul criteriu de selecție a fost ca aceste cupluri să fie într-o relație de cel puțin un an. Simpla prezență a fiecăruia, cu sau fără atingere, a fost asociată cu o sincronitate a undelor cerebrale. Dacă se țineau de mâină în timp ce partenerul era în durere, sincronizarea a crescut mai mult.
Cercetătorii au descoperit că atunci când unul dintre ei simțea durere și nu s-au atins, sincronizarea undelor cerebrale s-a diminuat. Acest lucru a fost descoperit și anterior, într-un studiu care a constat că frecvența cardiacă și sincronizarea respiratorie au dispărut atunci când partenerii nu s-au ținut de mâini.
Concluzia a fost că durerea întrerupe în totalitate această sincronizare interpersonală între cupluri, iar atingerea o aduce înapoi. Testele care au analizat nivelurile empatiei ale bărbaților au scos la iveală că, cu cât acesta empatizează mai mult cu durerea ei, cu atât activitatea creierelor lor s-a sincronizat. Cu cât erau mai sincronizate, cu atât durerea s-a diminuat.
Încă nu se știe de ce sincronizarea activității creierului diminuează sau îndepărtează durerea. Pentru a afla asta e nevoie de timp și, cel mai important, studii pe această temă. Până când vom afla răspunsul, să ne bucurăm de cel mai ieftin, sănătos și drăguț „medicament” dintre toate.