Durerile cronice ar putea fi eliminate definitiv printr-o metodă inovatoare

Durerile cronice ar putea fi eliminate definitiv printr-o metodă inovatoare

Durerea cronică, înțepătoare, ar putea fi doar în capul tău, iar cercetătorii găsesc o modalitate non-invazivă de a o trata. 

Un studiu realizat pe șoareci le-a arătat specialiștilor că o daunele care se produc la nivelul circuitelor din regiunea creierului responsabilă de procesarea durerii cauzează semnale de durere care pot persista pe parcursul unei luni întregi. În plus, leziunile nervilor periferici par să dezactiveze un tip de celule cerebrale, denumite somatostatine (SOM), determinând accentuarea durerii. Însă, spre fericirea celor care suferă constant de dureri, cercetătorii au găsit o modalitate de a repara circuitele afectate.

Specialiștii susțin că pot activa manual neuronii afectați, înăbușind durerea cronică a pacienților și menținând buna funcționare a sistemului.

Descoperirea cercetătorilor pare să arate că manipularea activității interneuronale, după o afecțiune a nervilor periferici, poate fi o cale de a preveni tranziția de la durerea acută la durerea cronică, scrie Ars Technica. Specialiștii se gândesc la dezvoltarea unor tratamente, precum stimularea magnetică, și medicamente care să prevină funcționarea defectuoasă a mecanismului cerebral, prevenind durerea.

Studii anterioare par să susțină această idee și ne arată că alterarea și hiperactivitatea în regiunea creierului responsabilă de procesarea durerii este strâns legată de apariția durerii cronice, acute.

Cercetarea, realizată pe șoareci, le-a permis acestora să cartografieze creierul animalelor și să detecteze schimbările care se produc odată cu deteriorările conexiunilor neuronale. Prin acest mijloc, specialiștii au observat activitate căror celule cerebrale este responsabilă de provocarea durerii și care celule o pot atenua. Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că activarea manuală a celulelor SOM scade hiperactivitatea neuronilor responsabili de procesarea durerii și poate preveni dezvoltarea durerii cronice.

Cu o cunoaștere mai bună asupra a ceea ce cauzează durerea cronică, cercetătorii se pot ocupa de dezvoltarea acelor tratamente care repară conexiunile neuronale afectate, manipulând activitatea celulelor responsabile de producerea și de atenuarea durerii.

Citește și:
Etichete: