01 iun. 2018 | 10:57

Cum poți să călătorești gratis cu trenul prin Europa

ACTUALITATE
Cum poți să călătorești gratis cu trenul prin Europa

Comisia Europeană a lansat platforma online de înscrieri pentru programul „DiscoverEU”. Astfel, tinerii români de 18 ani pot călători gratuit cu trenul în Europa.

Deputatul european, Siegfried Mureșan, în calitate de negociator șef al Bugetului UE pentru 2018, a alocat o finanțare de 12 milioane de euro pentru acest program.

Pentru a beneficia de abonamentul gratuit, tinerii români trebuie să îndeplinească câteva condiții. În primul rând, trebuie să aibă 18 ani, deci să fie născuți între 2 iulie 1999 și 1 iunie 2000. De asemenea, aceștia trebuie să aibă cetățenie UE și să-și planifice o excursie de până la 30 de zile în cel mult patru țări europene.

Călătoria trebuie să aibă loc în perioada 9 iulie-30 septembrie 2018 și aceștia pot alege ca destinație oricare dintre cele 28 de state membre UE.

Înscrierile se fac pe platforma DiscoverEU, în perioada 12-26 iunie. Tinerii se pot înscrie individual sau un grup de maxim cinci persoane și trebuie să răspundă la un chestionar cu cinci întrebări despre Anul european al patrimoniului cultural 2018 și inițiativele UE dedicate tinerilor.

În ceea ce privește călătoria, acesta se va face în mare parte cu trenul, dar, în cazurile excepționale, se vor putea folosi și alte mijloace de transport.

Siegfried Mureșan a declarat că vor fi aleși 15.000 de câștigători din toate statele membre, iar locurile sunt distribuite proporțional cu populația țării. Astfel, pentru România vor fi alocate 750 de abonamente.

Comisia Europeană este responsabilă pentru selectarea câștigătorilor care vor fi anunțați la începutul lunii iulie.

„Mă voi lupta să-l promovez (programul) cât mai mult în România pentru a avea cât mai mulți tineri români care să se înscrie încă din primul an”, a declarat Mureșan. El a menționat că vrea ca programul să continue și după 2020 și să devină un proiect de tradiție al UE, precum „Erasmus”.

Comisia Europeană a propus în bugetul multianual 2021-2027 alocarea a 700 de milioane de euro pentru „DiscoverEU”, prin urmare, judecând după acestă informație, proiectul are toate șansele să devină unul cu tradiție.