Testul inedit care îți spune dacă antibioticele sunt contrafăcute
Un laborator pune chimia la treabă pentru a găsi o modalitate simplă și ieftină de a identifica antibioticele falsificate sau cele care nu se încadrează în standardele impuse.
Cercetătorii au reușit să creeze un test pe bază de hârtie care determină rapid dacă un antibiotic este diluat cu substanțe precum bicarbonatul de sodiu. Asemănător cu mecanismul unui test de sarcină, bucata de hârtie se colorează dacă antibioticul este falsificat.
Antibioticele sunt medicamente care tratează infecțiile bacteriene și au salvat viețile a milioane de oameni de când au fost descoperite în secolul XX. Când primesc o prescripție de la doctor sau farmacist, majoritatea oamenilor consideră din start că medicamentele sunt eficiente și nu se îndoiesc de calitatea lor.
Dar, în țările aflate în curs de dezvoltare, fabricarea și comercializarea medicamentelor care nu corespund standardelor este o problemă frecvent întâlnită. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 10% din medicamentele din întreaga lume ar putea fi falsificate, iar din acelea, 50% ar putea fi antibiotice.
Un antibiotic contrafăcut sau diluat nu numai că pune în pericol pacientul, ci poate contribui la problema rezistenței antimicrobiene.
Un laborator din Universitatea de stat din Colorado oferă o soluție practică care să rezolve această problemă. Este ultimul test chimic care folosește hârtia, dezvoltat în laboratorul lui Chuck Henry, profesor al departamentului de chimie.
„În această țară, considerăm din start că antibioticele sunt eficiente, dar antibioticele contrafăcute sunt un lucru extrem de obișnuit în alte părți ale lumii”, a declarat Kat Boehle, care a participat la cercetare.
Testul funcționează în felul următor: bacteriile produc în mod natural o enzimă care le poate produce o rezistență la antibiotice. Cercetătorii au folosit această enzimă, pentru a-i da dispozitivului puterea de a detecta antibioticele dintr-un eșantion.
Pentru utilizarea acestuia, trebuie să dizolvi antibioticul în apă și să adaugi soluția rezultată pe dispozitivul de hârtie. Cea din urmă conține o moleculă care îi schimbă culoarea atunci când reacționează în contact cu enzima.