16 aug. 2018 | 19:25

Aplicația controversată de contracepție care nu-și prea face treaba

ACTUALITATE
Aplicația controversată de contracepție care nu-și prea face treaba

O aplicație controversată care funcționează ca o metodă digitală de control a nașterilor a primit aprobare din partea administrației pentru produse alimentare și medicamente din Statele Unite. Asta în ciuda eșecurilor aplicației.

Aplicația este încă cercetată în Suedia și Regatul Unit, pentru că a dus la zeci de sarcini nedorite. Aceasta se numește Natural Cycles, costă aproximativ 80 de dolari și vine cu un termometru bazal.

Compania producătoare din Stockholm susține că aplicația are o eficacitate de 93% în cazul utilizării obișnuite și de 99% dacă utilizatorii respectă perfect indicațiile de folosire.

Pe scurt, Natural Cycles utilizează un algoritm care prezice momentul în care o femeie este fertilă, pe baza temperaturii corporale și a informațiilor legate de ciclul menstrual. Aprobarea FDA marchează o premieră: este prima dată când instituția permite comercializarea unei aplicații pentru controlul sarcinii, ca metodă de contracepție.

Oficiali ai FDA au declarat că tehnologiile digitale sunt utilizate tot mai des de consumatori pentru verificarea stării de sănătate zilnice, iar noua aplicație este o metodă contraceptivă eficientă, dacă este folosită corect.

Totodată, ei reamintesc că nicio metodă contraceptivă nu funcționează perfect, deci există posibilitatea apariției unei sarcinii nedorite, chiar și în cazul Natural Cycles.

În Marea Britanie, Autoritatea pentru standardele de publicitate a lansat o investigație ce privește strategia de marketing a companiei din luna iulie, după ce a primit plângeri care susțineau că reclamele plătite de pe Facebook exagerau capacitățile produsului.

Plângeri au existat și în Suedia, unde un spital a raportat 37 de sarcini nedorite, înregistrate în rândul femeilor care au utilizat aplicația. Agenția suedeză a medicamentelor a confirmat că investighează situația și speră ca ancheta să se finalizeze până în septembrie.

Purtătorul de cuvânt FDA, Deborah Kotz spune că agenția nu comentează investigația din Marea Britanie, deoarece Statele Unite au propriile reglementări în ceea ce privește marketing-ul și că este conștientă de ancheta desfășurată în Suedia. În ciuda acestor aspecte, aplicația a primit aprobare și poate fi utilizată la scară largă.