09 mai 2018 | 20:30

Testele ADN ar putea face diagnosticarea depresiei mult mai ușoară

ACTUALITATE
Testele ADN ar putea face diagnosticarea depresiei mult mai ușoară

Când vine vorba de diagnosticarea pacienților cu depresie, psihiatrii fac acest lucru mai mult prin ghicit.

Majoritatea psihiatrilor se bazează pe educația și experiența lor pentru a prescrie medicamentele anti-depresive potrivite pentru fiecare pacient. Totuși, metabolismul și structura biologică diferă de la un om la altul. Nu de puține ori se întâmplă ca doctorii să descopere medicamentele potrivite pentru depresie abia după a treia sau a patra încercare.

În viitor, psihiatrii ar putea să ofere prescripții bazându-se și pe ADN-ul pacienților. La întrunirea anuală a American Psychiatric Association, compania medicală Assurex Health a prezentat rezultatele unui studiu în care doctorii au folosit un test genetic pentru a recomanda tratamente mai bune pacienților.

Testul se numește GeneSight și funcționează cam așa: se ia o mostră din obrazul unei persoane. Apoi, cercetătorii analizează 12 gene din mostră pentru a afla cum va reacționa pacientul la peste 55 de medicamente psihotrope (acele medicamente care alterează starea mintală a oamenilor).

Ulterior, testul împarte fiecare medicament în trei categorii: verde („să fie folosite conform prescripției”), galben („interacțiune moderată între gene și medicamente”) și roșu („interacțiuni semnificative între gene și medicamente”). Aceste categorii îi ajută pe doctori să prescrie medicamentele potrivite pentru pacient. Medicamentele „verzi” sunt cele care, cel mai probabil, vor fi potrivite pentru pacienți.

În cadrul studiului Assurex Health au fost analizați 1.167 de pacienți cu cazuri de depresie de la moderată la severă. Fiecare din ei încercase cel puțin un tratament pentru depresie care nu a funcționat. Jumătate din ei au făcut testul genetic, pe când ceilalți au fost folosiți drept grup de control. Doctorii au prescris medicamente ambelor grupuri – primilor în funcție de rezultatele testului, celorlalți în modul clasic.

După a opta săptămână de studiu, pacienții care primiseră un tratament în funcție de rezultatele testului genetic au prezentat cu 30% mai multe șanse de a răspune la trament și cu 50% mai multe șanse de vindecare spre deosebire de pacienții din grupul de control.

Deși GeneSight nu le poate spune doctorilor cu exactitate ce medicamente să prescrie, îi poate ajuta să știe dinainte care ar putea fi efectele acestora asupra oamenilor care suferă de depresie.