Thuraya X5-Touch telefonul care l-ar fi salvat și pe Pablo Escobar

Thuraya X5-Touch telefonul care l-ar fi salvat și pe Pablo Escobar

O companie despre care s-ar putea să nu fi auzit niciodată a lansat primul telefon cu Android care funcționează prin satelit. Gadgetul este intitulat Thuraya X5-Touch.

Sunt multe motive pentru care s-ar putea să asociezi telefoanele prin satelit cu traficanți de droguri, dar cei mai mulți dintre noi au această imagine în cap din cauza serialului Narcos. Pablo Escobar era dependent de ele, cu mulți ani înainte de apariția primelor smartphone-uri. Astfel de dispozitive continuă însă să fie la mare căutare, mai ales de către persoanele care activează în zone preponderent fără semnal. Poate să fie vorba de păduri uitate de lume, vârfuri de munte și nu numai.

Tocmai din acest motiv, lansarea primului telefon prin satelit care rulează Android reprezintă un pas important pentru industria respectivă. Thuraya are o lungă istorie în acel domeniu, iar noul model pare destul de similar din punct de vedere al designului cu alte telefoane din aceeași gamă. Singurul detaliu care îl scoate în evidență este panoul sensibil la atingere de dimensiuni generoase și faptul că vine preisntalat cu Android, fie el și unul mai vechi.

Thuraya X5-Touch este construit în jurul unui panou Full HD 1080p de tip IPS cu o diagonală de 5,2 inci. Partea de performanță este asigurată de către un procesor Snapdragon 625 cu 2GB RAM și o memorie internă de 16GB. Camera principală este de 8 megapixeli, dar are și o cameră frontală pentru selfie-uri de 2 megapixeli. Acumulatorul integrat de 3800 mAh este unul foarte generos, având în vedere ecranul de doar 5,2 inci. Sistemul de operare preinstalat este Android 7.1 Nougat.

Pentru că majoritatea telefoanelor prin satelit sunt mai rezistente decât media Thuraya X5-Touch nu este o excepție de la regulă. Micuțul de 262 de grame este certificat IP67 pentru rezistență la apă și praf. În plus, datorită certificării MIL-STD-810, este clar că funcționează optim în condiții meteo extreme.

În privința conecticii, pe lângă NFC, suportă navigație prin GPS, BeiDou și GLONASS. Are o antenă retractabilă pentru a facilita comunicarea cu sateliții și suportă două SIM-uri. Primul funcționează pe rețele convenționale 2G/3G/4G, în timp ce al doilea este optimizat pentru rețeaua satelit. Prețul de achiziție pentru noul telefon este de aproximativ 5300 de lei și ar trebui să ajungă în magazinele din 160 de țări în luna decembrie.

Citește și: