02 feb. 2018 | 11:50

Memoriile care vor face telefoanele mult mai rapide

ACTUALITATE
Memoriile care vor face telefoanele mult mai rapide

Memoria flash din mobile este semnificativ mai rapidă decât cea din majoritatea laptopurilor de top. Smartphone-urile vor deveni însă și mai sprintene datorită standardului UFS 3.0.

Majoritatea posesorilor de PC-uri știu că un SSD este net superior în materie de performanță comparativ cu un hard disk obișnuit. Mediile de stocare de tip Solid State Drive utilizează la interior o memorie flash ce a fost utilizată în smartphone-uri încă de la primele generații de telefoane inteligente. La ora actuală, o mare parte din viteza de lucru a unui iPhone sau Android este dată de rapiditatea mediului de stocare de la interior.

Multe dintre telefoanele moderne utilizează memorii UFS 2.1. Acelea sunt rapide, dar vor deveni și mai eficiente odată cu implementarea noului standard UFS 3.0, detaliat de curând de către autoritatea JEDEC. În condiții ideale, un card realizat în conformitate cu UFS 3.0 ar trebui să fie capabil de rate de transfer de până la 2,9GB/s. Este bine de reținut că aceea este o viteză teoretică, una imposibil de atins în lumea reală. S-ar putea totuși să atingi 2,5GB/s, în condițiile în care ai fi tentat să crezi că nu ai ce face cu acele cifre de performanță.

Același standard modern, UFS 3.0 vine la pachet cu un consum redus de energie electrică și un grad sporit de fiabilitate pe termen lung. Va putea funcționa fără probleme în condiții de temperatură suprinzător de variate, făcându-l ideal pentru utilizarea într-un număr mare de gadgeturi.

În practică, noile viteze care vin la pachet cu standardul UFS 3.0 vor fi perfecte pentru imortalizarea de conținut video 4K cu 60 de cadre pe secundă sau chiar și 8K, fără să pui presiune pe telefon. În plus, având în vedere că în 2018 vom vedea primele telefoane cu 512GB de memorie internă, ți-ai dori să nu pierzi foarte mult timp în cazul unui backup sau al unui transfer de fișiere mari dintr-o parte în alta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele