09 apr. 2018 | 08:26

Medicina ridicolă de acum sute de ani care salva, totuși, vieți

ACTUALITATE
Medicina ridicolă de acum sute de ani care salva, totuși, vieți

Medicina nu a fost dintotdeauna așa cum o vezi astăzi. Nu totul se rezolva cu o pastilă, un vaccin sau o resuscitare. Vremurile grele au împins oamenii la tehnici nebunești, le-ai spune, dar eficiente.

Mai toate inovațiile medicale par să fie nebunești. Sau fac ca medicii care le practică să fie nebuni. De exemplu, primul om care s-a vaccinat împotriva poliomielitei a fost considerat un nebun. Măcar a fost un nebun care a salvat milioane de vieți. În orice caz, cert este că în istorie sunt amintite câteva astfel de „tehnici”. Din motive de viață și de moarte, unele practici medicale au fost cu adevărat mai mult decât ciudate.

Victime salvate după ce le fumai în fund

În secolul al XVIII-lea, această metodă a fost una legitimă și chiar eficientă pentru resuscitarea victimelor care se înecau. Practica aducea la viață oamenii aproape înecați prin pomparea fumului de tutun în rect. Astfel începeau din nou să respire.

Printre primele cazuri în care metoda a fost recomandată se afla soția unui bărbat care aproape s-a înecat. Atunci, un spectator a sugerat procedura, determinând astefel soțul să sufle fumul de tutun în fundul soției sale, ceea ce a adus-o la viață.

Metoda s-a dovedit surprinzător de eficientă, deși nu a fost clar pentru medici cum exact a funcționat. Teoria a fost că nicotina din fum a stimulat activitatea cardiovasculară sau că a încălzit victima sau că a uscat apa din plămâni. Însă nimeni nu a putut spune sigur cum anume a acționat.

Broaștele erau testele de sarcină ale femeilor

S-ar părea că oamenii moderni nu apreciază pe deplin tehnologia uimitoare din spatele testului de sarcină. Înainte de 1930, femeile care voiau să știe dacă sunt însărcinate aveau o opțiuni fiabilă: testul pe animale.

Medicii de odinioară și-au dat seama că injectarea urinei în alte animale a declanșat ovulația. Astfel, ei au început să țină ferme întregi de iepuri și șoareci pentru această tehnică medicală. Din păcate, aceste mamifere trebuiau să fie disecate pentru a se vedea această schimbare de ovulație, făcând procesul destul de greoi și morbid.

Laboratoarele aveau nevoie de o alternativă ecologică. Când s-a aflat că broasca reacționează la sarcina umană, testul de sarcină a fost un vis. În plus, modificările subtile ale anatomiei unui iepure putea fi greu de interpretat. Dar nu era greu să afli dacă o broască „scapă” câteva bule de „bebeluși”.

Astfel, dacă până dimineața broaștele depuneau niște ouă știai dacă să-i spui pacientei felicitări sau mai încearcă.

Doctorii care gustau urina ca să afle dacă pacienții au diabet

Deși se crede, de obicei, că diabetul a apărut la sfârșitul secolului XX, este, de fapt, o stare antică, dar care a fost rară. În plus, boala era și dificil de diagnosticat. La urma urmei, cum puteau medicii să măsoare nivelurile de insulină când încă nu-și dăduseră seama că spălarea mâinilor înainte de operație era o idee bună.

Însă, pentru a diagnostica diabetul, doctorii au găsit o modalitate, una dezgustătoare. Gustau urina pacientului. În secolul XVII, medicii și-au dat seama că urina celor care au diabet este mai dulce. Pacienții cu diabet zaharat nu puteau absorbi eficient zahărul, din cauza lipsei de insulină sau a rezistenței la ea.

Prima persoană din medicina modernă care a documentat fenomenul a fost Thomas Willis. Constatările sau au fost critice pentru medicina modernă, pentru că s-a aflat că pacienții pot fi diagnosticați prin nuanța, mirosul și da, gustul urinei lor.

Tatuajele erau acupunctura timpurie

Tatuajele sunt artă sau un trend cool. Există multe motive pentru care oamenii aleg și vor să-și facă tatuaje, însă strămoșii aveau unul singur, unul terapeutic. În 1991 s-au descoperit rămășițele uimitor de bine conservate ale unei mumii, cunoscută drept Otzi.

Otzi a avut câteva surprize de arătat, iar cea mai mare erau tatuajele. După ce cercetătorii au cartografiat tatuajele 24 de ani mai târziu – cam atât de multă cantitatea de cerneală a avut – finalul a arătat 61 de tatuaje distincte.

Oamenii de știință au observat că tatuajele corespund locurilor cu leziuni și degradare indusă de îmbătrânire. Asta i-a făcut să creadă că tatuajele reprezentau un tratament medical similar cu acupunctura. Asta înseamnă că practica tatuajelor există de mai bine de 2000 de ani. Nu era, totuși, un simbol al artei contemporane, ci o tehnică medicală.