Statul te-a furat dintotdeauna, oricând a avut ocazia. Acum, însă, ai ocazia să vezi mai bine cum ai pierdut nu doar bani, dar și perspective de viață.
[related]
După 1989, România s-a bucurat de trecerea la democrație, de apariția unei economii de piață și de toate bucuriile pe care le aduce capitalismul. Că bucuriile astea au fost, îndeosebi, pentru o mână de oameni din vechiul sistem, suficient de agili să se reprofileze și să se integreze în noua ordine națională, ăsta e reversul medaliei și-așa nu foarte strălucitoare.
Firește, ai apucat și tu să te bucuri de blugi de la turci, de suc la TEC, de băgat niște bani în Caritasul lui Ioan Stoica, poate și în Novo Caritas și, dacă nu ai încasat-o suficient, chiar și în FNI. Pe scurt, ai avut parte de câteva mici bucurii ale vieții, timp în care câteva milioane de români și-au dat seama că se întâmplă ceva și au luat calea vestului, la căpșuni și la alte munci nasoale, ca să trimită bani acasă, că acasă nu prea erau bani de făcut.
În timpul în care mulți au plecat, cei pe care i-am menționat mai sus, clica de băieți deștepți a făcut și a desfăcut în interes propriu. Zvonuri despre ăla că a furat și despre ăla că a înșelat au existat dintotdeauna, dar abia în ultimul deceniu am început să aflăm mai clar ce se întâmplă, iar în ultimii ani unii au ajuns și la facultate, după ce-au făcut școala vieții. Sunt ăia care țipă că sunt persecutați politic, că se fabrică dosare și că statul paralel lucrează în deserviciul poporului.
Pentru asta trebuie să mulțumești Direcției Naționale Anticorupție, care se scaldă în mocirla furturilor din banul public și prinde tot felul de pești, unii mai mari și mai dubioși ca alții. Dacă ții neapărat, însă, mulțumește-i individului cu fular Burberry, căruia încă îi cauți cicatricea de pe gât când mai apare în fotografii.
Adrian Năstase a creat Parchetul Național Anticorupție, că altfel nu pupam NATO și UE. Probabil că în unele nopți simte o durere în mâna cu care a semnat OUG 43/2002, pentru înființarea PNA. Nu-i nimic, și pe noi ne doare cât s-a furat și cât se fură.
Majoritatea am început să descoperim că democrația se face și cu mâna statului în buzunarul cetățeanului; unii mai devreme, alții mai târziu, iar unii sunt încă într-o fază de negare, combinată probabil cu un oarecare grad de sindrom Stockholm.
Dacă o dată la patru ani mâna bagă, în restul de timp mâna ia. Lua și înainte de 1989, nu trebuie să ne mințim idealist că în comunism nu se fura (la fel cum nu trebuie să ne mințim nici cu alte fabulații despre productivitate la locul de muncă, sau despre inexistența șomajului). Se fura de sus până jos, dar atunci nu aflai că ăla a făcut și a dres.
[readmore]
Poate din cauza asta, când ai auzit numele de Triță Făniță în melodia Vând Fân de la Cassa Loco, ai fost amuzat de rima involuntară și ai mers mai departe. Triță Făniță a fost mare la vremea lui, dar nu i-a mai mers așa bine în capitalism, însă le-a mers altora. Pe ei îi vezi acum că dau cu subsemnatul pe Știrbei Vodă 79-81.
Ion Dumitru, Titu Bojin, Laurențiu Ciobotărică, Ion Voicu, Codruț Sereș, Ioan Niculae, Dan Mihai Toader, Paul Lambrino, Viorel Popescu, Nelu Iordache. Unele nume poate sună mai cunoscute, în timp ce altele ți-ar putea fi la fel de străine și mai puțin amuzante ca al lui Făniță. Toți cei enumerați te-au furat, într-o formă sau alta, iar despre ce a făcut fiecare poți să citești în cadrul unui proiect inedit, de pseudo-magazin online, care m-a motivat și iritat suficient cât să scriu tot textul ăsta.
Furat.shop este creația Centrului Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR) și Freedom House România. Cele trei instituții au lansat un soi de magazin online în care afli, într-o manieră interesantă, ce ți-a furat statul român de-a lungul timpului. Colecția de ”produse” nu este foarte mare momentan, dar pun asta pe seama faptului că e un proiect nou și că rafturile vor fi umplute în viitor.
Totuși, cu atât de puține „produse” la raft, Furat.shop a reușit să ajungă la o pagubă totală de 6.637.213.664 de lei. Lei noi și grei.
[related]
Statul a băgat adânc mâna în buzunarul cetățeanului: te-a fraierit cu apa caldă, cu căldura, chiar și cu electricitatea, de unde vine cea mai mare pagubă din total, de 4,5 miliarde de lei. Ba chiar ți-a luat și niște multe zile din viață, ți-a luat șansa la prosperitate și la o zi de mâine mai bună. Ți-a tăiat craca locurilor de muncă și reușește să-ți mai toace câteva minute din viață zilnic, cum te prinde la cotitură… sau într-o stație de RATB.
Suntem doar o altă generație de sacrificiu?
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.