18 iun. 2018 | 16:35

Ce soluții avem contra haosului dacă pică sistemul financiar digital

ACTUALITATE
Ce soluții avem contra haosului dacă pică sistemul financiar digital

O societate fără cash e una instabilă. Înainte să vorbim de acest viitor ar trebui să avem siguranța că lumea fără bani nu intră în criză într-o singură zi.

Până acum, problemele ING și Visa au semănat panică și au dat un argument celor care nu cred într-o societate fără cash. Chiar și așa, banii sunt un lucru ciudat. Ne plac, alergăm o viață întreagă să-i obținem, ne fac să fim invidioși pe cei care câștigă mai mult și, în general, fac lumea asta să meargă. Ce s-ar întâmpla dacă sistemele de plată nu ar mai funcționa de mâine?

În prezent, majoritatea tranzacțiilor nu se fac în cash, ci prin sistemele electronice de plată. Salariile și pensiile sunt livrate direct în conturile bancare, oamenii își plătesc facturile online și fac din ce în ce mai multe cumpărături online pe care le plătesc cu cardul. Mai mult, cardurile dotate cu tehnologie contactless au făcut ca plățile, chiar și cele mici de câțiva lei, să fie efectuate mai ușor și mai rapid decât cu cash.

Chiar și așa, ne îndreptăm într-o zonă în care vom putea plăti cu telefonul și cu ceasul sau brățara inteligentă (există această posibilitate de plată și astăzi, dar această metodă de plată nu este răspândită).

Orice sistem electronic, digital, are bug-uri și de aici trebuie să pornim

Toate aceste plăți menționate mai sus se bazează pe sistemele de plăți electronice, iar dacă sistemul pică atunci oamenii nu pot să-și cumpere mâncare, să-și plătească benzina, nu pot să-și primească salariile, companiile vor avea mari întârzieri la plăți și tot așa. În prezent, ne așteptăm ca aceste sisteme de plată să funcționeze impecabil și chiar și o întrerupere de lucru de câteva ore ar putea dăuna business-urilor mari care mută munți de bani.

Sistemul de carduri Visa a întâmpinat dificultăți la nivel european pe 1 iunie și mii de clienți nu au putut efectua plăți. A doua zi, Visa a explicat că această problemă a fost cauzată de probleme tehnice. La fel, în urmă cu un an sistemul ING a picat și aplicația de banking și site-ul dedicate verificării conturilor nu funcționau. Reprezentanții băncii au declarat că aplicația genera erori la logare, fiind vorba de, din nou, o problemă tehnică neprevăzută.

Dacă aceste probleme s-ar extinde la nivel global și sistemul financiar ar pica ce s-ar întâmpla? Pe scurt, haos și nebunie în rândul populației. Singura monedă de schimb, pentru un timp cel puțin, ar reprezenta-o banii cash, dar, cum majoritatea dintre noi nu mai ținem banii la saltea, am avea o problemă în acest scenariu. Poate o soluție ar fi extragerea banilor din bancomate, dar dacă nici acele sisteme nu ar funcționa nu ai putea să-ți scoți banii.

Cazul extrem în care ne întoarcem într-un ev mediu

Asta ar paraliza întreaga societate și, dacă sistemul nu și-ar reveni, oamenii ar trebui să apeleze din nou la vechile sisteme de plată: trocul. O versiune a trocului este deja existentă în Venezuela, țara unde banii s-au devalorizat atât de mult, încât aproape nu mai au nicio valoare. De exemplu, venezuelenii pot plăti cu două banane și câteva ouă un tuns la o anumită frizerie.

O soluție ar putea fi utilizarea plăților prin intermediul tehnologiei blockchain. Deoarece Bitcoin nu e bazat pe un sistem centralizat, ci este descentralizat, ar putea funcționa în continuare și s-ar putea efectua plăți prin intermediul monedelor virtuale. Bitcoin nu depinde de sistemele financiare și sistemele de plăți clasice, ci reprezintă o alternativă la ele.

Procesul de transfer de Bitcoin este asemănător cu transferul bancar. Când vrei să trimiţi o sumă de bani prin transfer bancar, completezi datele destinatarului şi datele contului tău. Tranzacţiile cu Bitcoin sunt realizate prin consensul utilizatorilor reţelei descentralizate.

O metodă ce nu poate fi exclusă ar fi crearea propriei monede de schimb. Până la urmă o bancnotă de un dolar sau un leu are valoare doar pentru că sistemul a spus că are valoare. În același fel, un capac de la o sticlă de Coca-Cola (celebrul sistem de plată în lumea post-apocaliptică din jocul video Fallout) ar putea avea aceeași valoare ca un dolar,. Drept urmare, ai putea da la schimb trei capace pe patru mere și tot așa.

Poate că salvarea ar fi însuși sistemul digital

O altă soluție, mai realistă, ar fi ca băncile naționale să emită așa numiți „digital cash”, o versiune electronică a bancnotelor și monedelor. Acești bani cash digitali sunt diferiți de banii utilizați de cardurile de debit deoarece diferă modul de creare. Bani digitali ar putea fi folosiți de indivizi pentru a se plăti unii pe alții (pentru bunuri și prestarea de servicii), ocolind astfel băncile. Astfel s-ar elimina o bună parte din riscuri ale sistemului financiar condus de marile bănci.

De ce nu se emit acest bani digitali? Din cauza reglementărilor care protejează sistemele de plată.

Oricare ar fi soluțiile în prezent este greu de crezut că s-ar putea implementa destul de repede în cazul în care sistemele de plată ar pica mâine. Cert este că dependența de sistemul financiar, și, implicit de marile bănci, este indiscutabilă și poate ar trebui să ne gândim la o alternativă.